Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 00:08
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Жовтень » 30 » 2020 рік – рік Європи в Україні Європейський Союз – співтовариство народів Європи
19:33
2020 рік – рік Європи в Україні Європейський Союз – співтовариство народів Європи

Протягом багатьох століть Європа була ареною частих і кривавих воєн. З 1870 по 1945 роки Франція та Німеччина воювали між собою тричі, зазнавши при цьому страшних людських втрат. Саме тому в середині минулого століття кілька європейських лідерів дійшли висновку, що єдина можливість забезпечити довготривалий мир між їхніми країнами полягає у їх політичному та економічному об'єднанні.

Саме тому у 1950 році Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував об'єднати вуглевидобувну та сталеливарну промисловості Західної Європи. В результаті цього у 1957 році утворено Європейську спільноту з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейську економічну спільноту(ЄЕС), які складались з шести країн: Бельгії, Західної Німеччини, Люксембурга, Франції, Італії та Нідерландів. Першим президентом став Жан Монне.

Союз держав-членів Європейських Спільнот (Європе́йський Сою́з) створений згідно з Договором про Європейський Союз, підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р. Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС був затверджений у Лісабонській угоді, яка набула чинності у 2009 році. Сьогодні в об'єднання входять 27 європейських держав. Юридично в ЄС не виділено столиці, але де-факто таким є місто Брюссель, де базуються більшість інституцій Європейського союзу.

У 1985 році було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС офіційний гімн Європейського Союзу. У широкому значенні — це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика взята з Дев'ятої симфонії, яку Людвіг Ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику "Оду до радості" Фрідріха фон Шиллера. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

Історія створення прапору починається у 1955 році. Існувала окрема організація з ширшим представництвом — Рада Європи. У той час Рада Європи підбирала собі емблему. Після активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапора — коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. В різних традиціях "12" є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.

У 1992 році було прийнято рішення створити в рамках ЄС Економічно-валютний союз (ЕВС) і запровадити єдину європейську валюто одиницю, управління якою мав здійснювати Європейський центральний банк.

Єдина європейська валюта — євро - стала реальністю 1 січня 2002 року.

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.

Європейський Союз є повноправним членом Організації Об'єднаних Націй, Світової організації торгівлі та має представництва у «Великій Вісімці» та «Великій двадцятці».

Україна – єдина держава - не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи .

ЄС — дійсно унікальне явище, адже кожен народ із 27 країн унікальний по-своєму, своїми традиціями, звичаями, мовою, кухнею, а не тільки географією, кліматом та релігією.

Щоб рухатись уперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. А це означає - вивчати їхні звичаї і традиції, їхню національну культуру, етнос.

Тож розпочнемо «відкривати» для себе країни ЄС.

Німеччина є однією з найуспішніших держав на сучасній карті світу. Столиця – Берлін. Офіційна мова республіки — німецька. Ось тільки існує його більше 60 діалектів. Тому жителі різних регіонів можуть не розуміти один одного....

Робочий тиждень у Німеччині становить 6 днів. Футбол — найпопулярніший вид спорту в країні.... Практично, в кожному німецькому блюді ви знайдете картоплю і свинину....

Німці — книголюби. Країна входить до трійки держав, де високий рівень друкарства. Причому самою «начитаною» верствою населення є молодь віком від 14 до 19 років....

Німеччина є одним з найбільших у світі виробників автомобілів. Топ брендами автомобільних марок Німеччини є Volkswagen, Mercedes, Audi і BMW. Автомобіль Volkswagen Гольф — є одним з найбільш продаваних автомобілів всіх часів.

Франція — це не тільки шикарний Париж, сонячний Прованс і знаменита Бургундія. Це країна, де хвилі Атлантики ніжно пестять пустинні пляжі, а туристи насолоджуються справжніми чарами цієї давньої аристократичної країни. Париж — столиця не лише країни, а й високої моди. Історія костюмів — історія душі. Ці слова належать французькому поету. Французи кажуть:«Не були б ноги гарними, якби не туфлі, а вуха — якби не сережки».

Франція – батьківщина балету і велосипеда. У Франції ростуть найсмердючіші і при цьому найдорожчі гриби в світі - трюфелі. Ейфелева вежа у Франції була побудована спеціально для Всесвітньої виставки 1889 року і служила їй вхідною аркою.

Данія. Столиця Данії — місто Копенгаген. Грошова одиниця — датська крона. Прапор Данії є найстарішим державним прапором у світі. Він був прийнятий в 1219 році.

Саме в Данії вперше з'явився всім відомий конструктор «LEGO», що у перекладі « грайте добре». А ще, Данія — це випічка. Найрізноманітніша і найсмачніша. Тут жоден ранок не проходить у місцевих жителів без величезної кружки кави і круасанів....

Данія подарувала нам відомих людей , таких як письменник Ганс Хрістіан Андерсон.

Італія. Столиця країни – Рим. У середині Італії розташовані ще дві карликові європейські держави — Ватикан і Сан-Марино. Назва "Італія" походить від грецького "italos", що означає теля, «країна телят».

Територія Італії на 80% вкрита горами. Багато з них мають вулканічне походження — в Італії більше вулканів, ніж в будь-якій іншій європейській країні. Також тут дуже часто трапляються землетруси.

Італійці відрізняються дружелюбністю, причому, чим південніший регіон, тим люди в ньому більш дружелюбні. Проте, в Італії не дуже люблять іноземців через свій патріотизм. До речі, в Італії ви не знайдете ні дитячих будинків, ні бездомних тварин. Там їх просто немає.

Традиційно найвишуканішою стравою Італії є піцца. Якщо у нас нещасливим числом вважається 13, то в Італії це – 17

Бельгія. Худенмідах. Саме так вітаються в Бельгії нідерландською мовою. Хоча офіційними мовами є не тільки нідерландська , але і французька та німецька.

Бельгія — п’ята найменша країна в Європі. Столиця – Брюссель. Країна на карті затиснута між Німеччиною, Францією, Люксембургом і Нідерландами.

Справжнім «чорним золотом» Бельгії вважається тут шоколад. Його виробляють у величезних кількостях, практично 220 тисяч тонн протягом року. На кожного жителя країни це приблизно 22 кг. Бельгія виробляє шоколад майже 400 років. Перший шоколад в Бельгії був виготовлений в 1635 році.

Гордістю країни є Саксофон, який був винайдений саме в Бельгії на початку 1840-х років. Його придумав відомий музикант і дизайнер Адольф Сакс.

Перші друковані газети в світі були опубліковані в 1605 році в місті Антверпені —відомому туристичному центрі Бельгії.

Польща. Столиця – Варшава. Польща є дев’ятою за розмірами країною в Європі і 69-ою у світі. Поляки – сусіди України та є справжніми друзями українців.

Одним з національних символів Польщі є білі лелеки, в Польщі живе 23% світової популяції цих дивовижних птахів. Ще один символ Польщі — зубр. На початку 20-го століття в Європі популяція зубрів вціліла лише в Біловезькій пущі, яка розташована на території Польщі та Білорусії.

Традиційна польська кухня мало чим відрізняється від української, але походження деяких страв залишається суперечливим. Наприклад, поляки з впевненністю стверджують, що вареники - польська національна страва.

Тамара Боровко

науковий співробітник

Кам’янського державного

історико-культурного заповідника

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 283 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz