Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 28.03.2024, 15:32
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Липень » 14 » Делегація Кам'янського заповідника взяла участь у Першому Всеукраїнському музейному форумі у Переяслав-Хмельницькому
10:59
Делегація Кам'янського заповідника взяла участь у Першому Всеукраїнському музейному форумі у Переяслав-Хмельницькому

     3-5 липня в місті Переяславі-Хмельницькому вперше в Україні відбувся Всеукраїнський музейний форум, в якому взяли участь 190 представників музейної справи з різних куточків України. Форум організували Переяслав-Хмельницька міська рада, Центр пам’яткознавства Національної академії наук України, Українське товариство охорони пам’яток історії та культури на базі Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» та державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький Державний педагогічний університет ім.Григорія Сковороди». Всеукраїнське дійство ініціатори присвятили 1110-ій річниці з часу першої літописної згадки про місто.

      На форумі обговорювалися актуальні питання розвитку музейної справи в нашій країні. В центрі уваги були такі проблеми, як незадовільна матеріально-технічна база більшості музеїв, відсутність коштів на опалення, в результаті чого псуються експонати. Піднімалася й проблема функціонування застарілих експозиції, які потребують оновлення, модернізації та реекспозиції. Стурбовані учасники форуму і долею музейних колекцій, що залишилися в анексованому Криму, яких налічується1 мільйон 60 тисяч та понад 700 тисяч музейних пам’яток в зоні бойових дій Донецької та Луганської областей. Колеги зазначали, що музеї та їх цінності позбавлені міжнародного імунітету, захисту від збройних конфліктів. Саме тому в резолюції форуму є звернення до Міністерства культури України, Української комісії в справах ЮНЕСКО, Українського національного комітету ІСОМ щодо захисту музейних цінностей від збройних конфліктів, адже вони належать державі.

       Крім гострих питань, які хвилюють кожного музейника,учасники форуму взяли участь у науково-практичній конференції, круглих столах та панельній сесії, які були присвячені основним питанням музейної справи.Всіх цікавили майстер-класи, презентації музеїв та їх виставок, екскурсії, товариські зустрічі.

   Делегація Кам’янського державного історико-культурного заповідника була однією з найчисельніших, складалася з девяти осіб і взяла активну участь у роботі форуму. Наукові співробітники заповідника Лариса Висоцька, Тетяна Джулай, Наталія Пугач, Таміла Чупак підготували цікаві дослідження для виступу на науково-практичній конференції, які вже надруковані у збірці матеріалів цього престижного форуму. Великий інтерес колег викликав зміст виставки Кам’янського заповідника, яку супроводжувала гра камерного ансамблю під керівництвом Тетяни Голуб, до складу якого входять лише працівники закладу. Саме кам’янчани відкривали презентацію виставок музеїв з різних регіонів України, за що отримали багато приємних відгуків. А наш камерний ансамбль заповідника став справжнім відкриттям форуму,адже це єдиний подібний колектив у музейному світі.

     Музейники Кам’янського заповідника презентували колегам одну зі своїх цікавих форм роботи, яка користується надзвичайною популярністю серед відвідувачів, – літературно-музичну композицію «І повіє огонь новий з Холодного Яру», присвячену 100-річчю Української революції 1917-1921 років, яка також сподобалася колегам.

      Надзвичайно цікавим і плідним було спілкування на форумі з представниками різних музейних закладів України.

      Таке спілкування, така цікава неординарна подія Всеукраїнського значення для працівників заповідника відбулася завдяки небайдужим людям – Богдану Миколайовичу Солошенку, першому заступнику голови Кам’янської, районної державної адміністрації; Івану Івановичу Глаголі, начальнику відділу освіти РДА; справжнім меценатам і благодійникам Віталію Терентійовичу Вересу,директору державного підприємства «Кам’янське лісове господарство» та Віктору Івановичу Бандурі, директору ТОВ «АВІС-1»;водієві та механіку відділу освіти Григорію Петровичу Довгенку і Василю Михайловичу Ганноці, Валерію Володимировичу Бабенку, колишньому директору заповідника. Тож нехай Бог повертає їм все найкраще сторицею.

    Безумовно, Переяслав-Хмельницький запам’ятається всім своєю гостинністю, підтвердивши статус неофіційної столиці музеїв. А працівники заповідника, збагатившись досвідом, виконавши місію популяризації історико-культурної спадщини рідного краю серед своїх колег у Переяславі-Хмельницькому, продовжуватимуть служити суспільству, нести гуманітарну відповідальність перед нинішнім і прийдешніми поколіннями.

Переглядів: 531 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz