Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 08:15
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Липень » 2 » ДЕЛЕГАЦІЯ КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА ЗАВІТАЛА НА ЮВІЛЕЙ СЕРГІЯ НОСАНЯ
22:50
ДЕЛЕГАЦІЯ КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА ЗАВІТАЛА НА ЮВІЛЕЙ СЕРГІЯ НОСАНЯ

     1 липня 2014 року виповнилося  75 років від дня народження відомого  сучасного  поета, прозаїка, драматурга, публіциста, заслуженого діяча мистецтв України Сергія Луковича Носаня. Віншування  ювіляра відбулося  в  Черкаській обласній філармонії. Великий зал був вщент заповнений шанувальниками його творчості, рідними, друзями, однокурсниками, знайомими, колишніми колегами, серед яких була і численна делегація з Кам’янки. Адже місто на скелястих берегах річки Тясмин,  яке  Олександр  Пушкін  з любов’ю називав  «мій тихий, милий Кам’янград», відіграло знакову роль  у житті  та творчості Сергія Носаня і займає особливе місце в його долі. Саме тут він  сформувався,  як журналіст, письменник, особистість, тут пройшли найкращі молоді роки, де Він зустрів  свою Музу, своє справжнє кохання,  знайшов вірних надійних друзів на все життя, зазнав щастя і визнання, а в районній газеті                           «Трудова слава»  були надруковані перші твори – повісті та оповідання  «Стежка в зеленому житі», «На баркасі», «Вдова», «Вогонь, що спалює дотла», а також романи «Метеори», «Пласти»,  прототипами  яких стали звичайні жителі  міста та району, з якими  він щоденно спілкувався, як  журналіст і письменник.

    Саме в Кам’янці у письменника народилася і визріла ідея написати історичний художньо-документальний роман  «Голгофа любові», який став широковідомим серед читацького загалу, адже тут «витав дух» декабристів, «перших провісників  свободи», як назвав їх у своєму «Щоденнику» Тарас Григорович Шевченко .

    І, зовсім по-новому,  ожили на сторінках роману відомі декабристи Павло Пестель, Сергій Муравйов-Апостол, Сергій Волконський, Василь Давидов - яскраві, відважні, мужні особистості і милі, чарівні, героїчні «добровільні бранки» – декабристки  Олександра Давидова, Марія Волконська та генії світової культури Олександр Пушкін і Петро Чайковський,  які в різні роки бували в Кам’янці.

Заслуженому майстрові народної творчості України Макару Корнійовичу Мусі, який народився в селі Михайлівка ( давня назва Пруси ), письменник присвятив літературно-художнеє видання «Пір’їна з крила Жар-птиці». До речі, до другого видання книги ( 2004 р.) увійшли ілюстрації,  зроблені з картин, які зберігаються  у фодах Кам’янського державного історико-культурного заповідника.

      Взагалі, із  п'ятидесяти трьох творів Сергія Носаня, тридцять створено в любій і дорогій  його серцю Кам'янці.  Саме тут  в 1973 р. його прийняли до спілки журналістів, а в 1977 році - до  спілки письменників.

    У свої твори, які закликають до совісті,  щирості, краси, правди, любові і єдності, жити в гармонії з природою і з Богом, автор вкладав і гострий  біль, і тривогу душі та серця, і пристрасні прагнення,   надій і  сподівань, якими живе і повниться наша  рідна земля, наш  народ.

        Керівники району – голова районної державної адміністрації Андрій Плєшкань, голова районної ради Сергій Морозов, представники колективу заповідника, друзі письменника щиро привітали Сергія Носаня з ювілеєм. Сердечно  дякували за прекрасну, мудру, духовну і душевну творчість, на якій  виросло вже не одне покоління читачів і яка об’єднує, дарує особливе відчуття причетності  до батьківської  землі, долі народу, змушує перейматися  бідами, проблемами, тривогами, прагненнями і боротьбою України.

         Дякували за громадянську позицію, високе художнє і публіцистичне слово. І , звичайно ж, зичили ювіляру  довгих років життя, творчої снаги,  миру, родинного  затишку, Божої благодаті повсякчас і піднесли коровай, спечений майстрами кам’янської землі, на вишитому рушнику, вручили квіти та  подарунки.


 


 

Переглядів: 629 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz