Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 10:44
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Травень » 14 » Делегація заповідника взяла участь у відкритті всеукраїнської виставки
21:20
Делегація заповідника взяла участь у відкритті всеукраїнської виставки

    Представники Кам’янського історико-культурного заповідника взяли участь у відкритті виставки «Авангард і модерн у народному мистецтві 1910-1930-х років» із колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Ця виставка, презентація якої відбулася 10 травня, представляє цікавий період творчого експерименту в українському мистецтві початку ХХ ст., коли народні майстри працювали поруч із професійними художниками-новаторами.
     Найцікавішим для нас є те, що поряд із іншими авторами (Ганна Собачко-Шостак та Параска Власенко) на виставці представлені роботи наших земляків – Євмена Пшеченка та Василя Довгошиї із Вербівки. Їхня творчість розпочалася з роботи у вербівській артілі, організованій на початку ХХ ст. Наталією Михайлівною Давидовою (Гудим-Левкович), дружиною племінника П.І.Чайковського Дмитра Львовича Давидова. У 1914 році художнім керівником до майстерні було запрошено Олександру Екстер, а згодом до Вербівки приїжджають Казимир Малевич та інші професійні художники товариства «Супремус».
     Євмен Пшеченко почав працювати у вербівській майстерні з 1914 року. Під керівництвом Н.Давидової та О.Екстер художник створював ескізи для вишивок, а також самостійні рослинно-декоративні та абстрактні композиції з геометричних фігур та символів.
     Декоративні композиції Василя Довгошиї експонувалися у складі вербівської майстерні на виставках протягом тривалого часу. В його творчості відчувається вплив стилістики професійних художників-авангардистів.
      Колекцію робіт, представлених на виставці, 1920-х роках зібрала художниця Євгенія Прибильська, яка згодом перевезла її до Москви. У 1963 році київський журналіст та мистецтвознавець Григорій Местєчкін привіз колекцію до Києва як дарунок Олени Прибильської, сестри Є.Прибильської. У 1965 році її було передано до Національного музею українського народного декоративного мистецтв. А тепер ці роботи експонуються на виставці, і їх можуть побачити усі охочі.
    Працівники Кам’янського заповідника вдячні київським колегам за гостинний прийом і можливість ближче познайомитися із творчістю наших земляків-художників. Крім того, поїздка до столиці стала доброю нагодою відвідати не лише Національний музей українського народного декоративного мистецтва, а також Меморіал жертв Голодомору, музей Івана Гончара, музей історичних коштовностей України та інші цікаві експозиції.

Переглядів: 384 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz