Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 24.04.2024, 07:41
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Листопад » 17 » Дмитро Іванович Ворона – життя віддане людям
18:44
Дмитро Іванович Ворона – життя віддане людям

       9 листопада 2015 року в історичному музеї  Кам’янського державного історико-культурного заповідника було відкрито виставку, присвячену 90-річчю від дня народження Дмитра Івановича Ворони, ветерана війни і праці,  учасника бойових дій, колишнього голови Кам’янської районної організації ветеранів, яку він очолював впродовж 17 років. Презентація виставки відбулася у  надзвичайно теплій,  щирій обстановці, яка перетворилася  на справжнє свято-вшанування світлої пам’яті нашого славного земляка який пройшов війну, відбудовував зруйноване господарство, вів велику просвітницьку роботу, був зразковим сім’янином, люблячим батьком трьох доньок,  лагідним дідусем і прадідусем.

       Обіймаючи 16 років посаду секретаря райкому партії,  Д.І.Ворона віддавав  надзвичайно багато сил і енергії для розбудови району. Саме завдяки його невтомній наполегливості, організаторським здібностям і заповзятості в районі було побудовано 12 шкіл, 6 будинків культури і дитяча лікарня. Вдосконалення транспортних шляхів району, налагодження роботи районного відділу зв’язку та  безліч інших справ також на його рахунку, які  сприяли соціально-економічному  розвитку  краю.

         Розпочалася презентація виставки  творами Таривердієва «Ноктюрн»та мелодією «Гуцулка Ксеня» у виконанні камерного ансамблю заповідника.  На екрані  телевізора  висвітлювався портрет Дмитра Івановича і хатина в селі Яровому, в якій  він народився  9 листопада 1925 року. Донька Ольга Дмитрівна  зворушливо  прочитала  вірш, присвячений батькові. У своєму творі вона щиро дякувала  Богу за те,  що послав їй таку гарну родину. А кадри-віхи історії родини Воронів змінювалися один за одним.

      Юрій Юрійович Ляшко, завідуючий історичним музеєм представив виставку, на якій експонуються  особисті речі ветерана, зокрема,  китель з його нагородами, якими так дорожив учасник бойових дій, адже серед них орден «Червоної зірки», який одержав солдат-зв’язківець Ворона у першому ж своєму бойовому хрещенні у Словаччині під містом Лучинець  1945 року та медаль « За місто Будапешт». Взагалі китель прикрашають 5 орденів, 22 медалі, 17 нагородних знаків. Родина Д.І.Ворони передала на виставку унікальні фото  воєнних та повоєнних років. О.М. Засядько надав для виставки звіти Дмитра Івановича про роботу ветеранської організації, альбом і стенд «Будні ветеранів». Тут експонується альбом семилітніх зустрічей учнів-випускників  2015 року 11-Б класу ЗОШ № 1, які  надала класний керівник Л.О. Рубанович.

     Голова районної ветеранської організації Олексій Михайлович Засядько  перехопив  естафету від Ю.Ю.Ляшка захоплено розповідав про  незабутні зустрічі з ветераном, мудрою людиною і наставником.                                     

    Впродовж багатьох років Д.І.Ворона був членом ради  обласної та Всеукраїнської ветеранської організацій.  Його ім’я було добре відоме в Україні, адже ветеран вів активну роботу по вшануванню пам’яті  ветеранів Великої Вітчизняної війни, часто виступав по обласному і національному радіо. Саме тому віддати шану і повагу неординарній особистості  приїхав голова обласної ветеранської організації Володимир Михайлович Веретільник,  який також тепло згадував Дмитра Івановича і як гарну людину,  і як вмілого організатора.

    Надзвичайно щиро розповідав голова районної ради Сергій Анатолійович Морозов про плідну співпрацю його, як комсомольського очільника району, і Д. І. Ворону,  як секретаря райкому партії. «То були незабутні життєві уроки» , - згадував Сергій Анатолійович. Щирі приязні стосунки між ними тривали все життя.

       Голова районної громадської організації «Спілка краєзнавців» Олександр Григорович Шамрай підтримував з Дмитром Івановичем  добрі стосунки, записав спогади  про буремні роки його молодості, розмістив статтю про ветерана у своїй  книзі  « Їхній подвиг житиме у віках». Він пригадував цікаві епізоди з часів їхнього спілкування. Особлива, незабутня зустріч відбулася за кілька днів до смерті Дмитра Івановича, під час якої була передана науково-дослідницька робота  2011 року учениці 10-го класу ЗОШ № 1 Катерини Чижик «Фронтовими дорогами Ворони Дмитра Івановича», науковим керівником якої був він сам, як кандидат історичних наук і яка експонується на виставці.

     Кульмінацією даного дійства стало вручення донькам Ользі і Тетяні  міським головою Володимиром Івановичем Тіроном  посвідченням про присвоєння Д.І.Вороні звання  «Почесного громадянина м. Кам’янка, посмертно». І посвідчення,  і стрічка, і  значок  експонуються на виставці.

     Щиросердно згадував ветерана і Володимир Володимирович Тетьора, колишній голова колгоспу с. Лебедівка,  роки молодості якого пройшли поруч з Дмитром Івановичем. Він засвідчував, що не  лише ділові, а й людські  якості, мов магнітом, притягували до нього людей. Особливу вдячність висловив виступаючий донькам Тетяні, Ользі та Інні, які оточили любов’ю, повагою, турботою свого батька.

    Окрасою незабутнього ювілейного дійства став  хор ветеранів, який у 1969 році створив Д.І.Ворона і який вперше виступив 23 січня цього ж року.  Сам засновник хору мав надзвичайно гарний приємний баритон і часто виступав солістом у хорі. Першим  його керівником  до 1993 року  був заслужений працівник культкри УРСР  Валерій Іванович Волков.  Вже 22 роки його очолює Марія Петрівна Яременко. В репертуарі хору понад 200 пісень. На  презентації виставки звучали улюблені твори  Дмитра Івановича, «Ніч  яка місячна» у виконанні Олексія Кривенка  та «Гуцулка Ксеня»  у виконанні дуету Євдокії Дьогрик і Лілії Змійової.  Хор виконав пісні  «Тополі», «Хліб всьому голова», жартівливі твори  «Вареники і Настя»,  « Козак справляє весілля». У фіналі звучала пісня-присвята  герою- ветерану Другої Світової війни Д.І.Вороні і  героям АТО « Дума про землю».

       Насправді,  Дмитро Іванович був і залишиться у пам’яті найсвітлішою, сонячною, мудрою, сучасною  людиною, якому були притамані найкращі людскі чесноти.

 

Галина Таран, директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника

Переглядів: 708 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz