Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 09:15
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Квітень » 22 » До музею завітали діти, щоб поговорити про Лесю Українку
20:08
До музею завітали діти, щоб поговорити про Лесю Українку

   Її ім’я добре відоме українцям. Адже навіть іще коли у нас не було самостійної, незалежної держави, вона вже назвалася Українкою.

     «Цієї дитини торкнувся Бог,» – так говорили про малу Лесю знайомі та рідні Косачів. А вона була надзвичайно обдарованою дівчинкою. Мала яскраві музичні здібності, прекрасно малювала, вишивала, шила, в 9 років написала свій перший вірш.

    Усі, хто добре знав Лесю Українку і залишив про неї свої спогади, вказують на три якості, притаманні письменниці: високу освіченість, полум'яний патріотизм і надзвичайну скромність.

     Завдяки самоосвіті вона стала однією з найерудованіших людей свого часу. Поетесу звинувачували у відриві від рідного грунту. Писали, що вона не знає життя народу, тому вдається до «екзотичних» тем: біблійних, східних, античних. Все це було протилежним істині, адже в «екзотиці» Леся Українка відтворювала  Україну та її долю глибше, ніж усі інші письменники, її сучасники.

     Мабуть, все ж, дякуючи хворобі, вона отримала здатність заглиблюватися в людську сутність, бо ніхто так як наша Леся не вмів проникати в мотивацію людських вчинків, і взагалі, в людські душі. Про себе поетеса говорила: «Я людина еластично уперта, скептична розумом, фанатична почуттям, давно засвоїла собі трагічний світогляд, а він такий добрий для гарту…»

   Вона прожила лише 42 роки. Скільки ж було відведено й іншим видатним особистостям:  Миколі Гоголю,  Модесту Мусоргському, Елвісу Преслі, Володимиру Висоцькому.

Інші будуть співці по мені,

Інші будуть лунати пісні,

Вільні, гучні, одважні та горді

Поєднаються в яснім акорді

І полинуть у ті небеса,

Де сіяє одвічна краса,

Там на їх обізветься луною

Пісня та, що не згине зо мною.

     Щоб послухати розповідь Т.Чупак про маловідомі та найяскравіші сторінки життя і творчості Лесі Українки, включитися в їх обговорення, до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського завітали учні 3-4-тих класів ЗОШ № 1. Діти із задоволенням відповідали на питання ведучої, з цікавістю розглядали світлини з зображенням поетеси та її рідних і друзів, послухали пісні на слова Лесі Українки та переглянули мультфільм за її казкою «Біда навчить».

 

Переглядів: 632 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz