Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 24.04.2024, 16:30
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2021 » Травень » 21 » «ДОТИК…» – ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА АННИ ВЕРЕТІЛЬНИК
13:38
«ДОТИК…» – ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА АННИ ВЕРЕТІЛЬНИК

20 травня в рамках святкування Міжнародного дня музеїв та Дня вишиванки в картинній галереї відбулося відкриття персональної виставки «Дотик» Анни Веретільник (Криворотової), черкаської художниці, майстрині, фотохудожниці, викладачки.

Анна народилася в Черкасах, закінчила художнє професійне училище №20 в рідному місті та Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького. З 2018 року є членом обласного осередку Національної спілки майстрів України. Працює викладачкою у Черкаському художньо-технічному коледжі. Учасниця Всеукраїнських пленерів, симпозіумів, виставок, ярмарків майстрів народного мистецтва. Коло інтересів мисткині дуже широке: художній розпис, живопис, фотографія, етнографія, вишивка бісером.

Персональна виставка Анни Веретільник «ДОТИК» – світла й натхненна. Роботи художниці, представлені в експозиції, виконані в авторській техніці левкасу. Левкас (в перекладі з грецької – «білий», «світлий», «ясний») – старовинна техніка, яка використовувалася у Середньовічному мистецтві. Після XVII століття назва «левкас» збереглася в іконописі за традиційним для православних ікон ґрунтом у вигляді порошкоподібної крейди, замішаного на тваринному або риб’ячому клеї та лляній олії. Цією сумішшю іконописці покривали дошки для ікон, щоб фарба краще лягала і довше трималася на поверхні дерева. Левкас на територію Київської Русі завезли у Х столітті з Візантії, разом з іконами. На суху липову чи вільхову дошку натягувалося полотно, на нього наносився левкас у кілька шарів, потім поверхня ретельно шліфувалася. Сьогодні ця старовинна техніка знову приваблює митців.

«У Черкаському художньому коледжі я викладаю таку цікаву дисципліну, як іконопис, – говорить художниця. – Ми зі студентами вчимося мистецтва малювання ікон. І техніка левкасу, в якій представлені мої виставкові роботи, насправді є надзвичайно цікавою у цьому сенсі. Хоча і відрізняються від суто класичної техніки іконописання. Техніку левкасу можна використовувати не лише для написання ікон. Вона є цікавою і ефектною, тому останнім часом на неї звернули увагу декоратори і дизайнери».

Джерелом натхнення у творчості Анна Веретільник є традиції іконопису та квіти, об’єднані нестримним польотом творчої фантазії. Роботам художниці притаманна м’якість, гармонійність колориту, цілісність та злагодженість композицій. Серед творів можна побачити і конкретно персоніфіковані зображення, і асоціативні композиції. На картинах художниці домінуючим є образ Ангела-охоронця, що підтримує, захищає, супроводжує нас у повсякденному житті і прокладає нам шлях до неба. Однак цей шлях іноді позначений складними переживаннями.

Виставка «ДОТИК» знайомить глядача з творчістю Анни Веретільник, яка надзвичайно активна у своїх творчих пошуках та пошуках себе у мистецтві. Експозиція розкриває світ вподобань, відчуттів художниці та надає можливість поринути у світ прекрасного, відчути атмосферу затишку і любові.

Переглядів: 276 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz