Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Вт, 16.04.2024, 17:06
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Жовтень » 30 » Дотиком янгола музика торкнулася сердець
20:00
Дотиком янгола музика торкнулася сердець

У Кам’янки таки щаслива доля! Містечко має дивовижно цікаву історію, де переплелися визначні події національної та світової історії і знають його в різних куточках України й світу, перш за все, як місто з глибинними мистецькими традиціями. Колись на нашому гербі не випадково красувалася ліра, та й в наш час Кам’янка повсякчас підтверджує статус музичного містечка. Особливо багатим на музичні події видалося літо 2020-го року. Нещодавно відгримів Третій Всеукраїнський фестиваль класичної музики KAMIANKA–MUSICFEST, і от знову організатори фестивалю порадували кам’янчан неординарною подією, подарувавши концерт українських музикантів зі світовими іменами.

«Дотик янгола» – таку назву носить програма відомих київських музикантів Богдани Півненко (скрипка) та Анни Хмари (фортепіано). Вони – лауреати міжнародних музичних конкурсів, єдині з українських виконавців, кому було надано право виступати в легендарному концертному залі Нью-Йорка Carnegie Hall. Про це розповіла організатор, духовна натхненниця й ведуча концерту Вікторія Зубенко. Вона також зосередила увагу слухачів на бажанні залучати до організації фестивалів, конкурсів, концертних програм людей, які ведуть свій бізнес. Адже важливо підтримати подібні заходи фінансово, бо місія мистецтва – величезна, саме класична музика здатна врятувати світ.

Концерт розпочався найвідомішим твором Мирослава Скорика, його «Мелодією», яку давно називають духовним гімном України. Зал встав, у багатьох слухачів на очах бриніли сльози, адже нещодавно Мирослав Михайлович відійшов у засвіти, а світове музичне мистецтво втратило справжнього великого Майстра.

Кам’янчани ніколи не забудуть приїзд Героя України, композитора Мирослава Скорика до нашого міста в якості голови журі IX Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І. Чайковського. Та визначна подія навіки вкарбована до книги історичної пам’яті Кам’янського краю. До того ж, слід нагадати, що й Богдана Півненко свого часу приїхала до Кам’янки саме на дитячий конкурс і дала тут свій перший концерт. Наступного року вона очолила журі XІІ Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам`яті П.І. Чайковського. А минулого року народна артистка України, завідувач кафедри скрипки Київської Національної музичної академії виступила на Другому Всеукраїнському фестивалі класичної музики KAMIANKA–MUSICFEST, як солістка «Київської камерати». Тож жителі міста вже вкотре мали нагоду слухати наживо скрипальку, яку журналісти прозвали «Паганіні в спідниці».

Цого разу концертна програма повністю складалася з творів українських митців, і стала справжнім святом високого українського мистецтва. Між виконанням музичних номерів Богдана Півненко нагадала слухачам про трьох видатних «С» в українській музиці – Скорика, Сильвестрова і Станковича. Скрипалька розповіла про цікаві епізоди взаємопраці та спілкування з видатними Майстрами. До того ж, пояснила, чому було обрано назву для концертної програми «Дотик янгола». Однойменний твір Євгена Станковича дует виконав блискуче, ще раз довівши, що музика композитора – це цілий Всесвіт!

Зіграли Богдана Півненко з Анною Хмарою і «Музичний момент» Валентина Сильвестрова – митця дивовижно тонкого, щирого і кришталево чесного. А скрипалька підкреслила, що кожен композитор за своє життя шукає саме таку мелодію, яка буде асоціюватися з ним. І її вдалося знайти Валентину Сильвестрову – Герою України. А кам’янчанам свого часу, знову ж таки, пощастило бачити і чути митця, який приїздив до Кам’янки на VIII Всеукраїнський дитячий музичний конкурс пам’яті П.І. Чайковського.

У виконанні дуету також прозвучав «Романс» М. Гліера, який Богдана Півненко назвала неперевершеним взірцем музики кохання та віртуозне «Allegro» Ю. Мейтуса, якому професіонали дали назву «Бабин Яр».

У цей неймовірний вечір класичної музики зал дитячої музичної школи ім. П.І. Чайковського затамував подих від захвату, краси та нестримної енергії, яка цілющим бальзамом розтікалася в людських душах. Музика викликала то сльози, то посмішку, заставляла серця прискорено битися, «дотиком янгола» торкалася сердець і нікого не могла залишити байдужим. Захоплена публіка нагороджувала артистів нестримними, бурхливими оплесками. І все ж, хочеться висловити думку багатьох, натхненних високопрофесійною грою артистів, слухачів, які підтвердили відчуття присвяти концерту пам’яті Мирослава Скорика. Адже левова частка музики, яка прозвучала цього вечора, належить його перу: Перша і Друга сонати, «Іспанський танець», «Елегія», «Карпатська рапсодія», «Memory». Якісь твори ми почули вперше, інші – нам давно полюбилися. Однак, у виконанні Богдани Півненко та Анни Хмари вразила свіжість виконання, «своє обличчя», манера, притаманна лише цьому дуету, який невтомно пропагує українську музику, українське мистецтво як на національному, так і на світовому рівні.

Вікторія Зубенко в кінці дійства підвела риску й подякувала усім причетним до концерту за співпрацю – Кам’янській міській раді, історико-культурному заповіднику та особисто бізнесмену Томасу Бруннеру. Сподіваємося, що в майбутньому київські друзі Кам’янки разом з меценатами, залюбленими у високе мистецтво, обов’язково приготують нам нові музичні сюрпризи і публіка знову кричатиме «Браво!», а серця завмиратимуть у невгамовному захваті перед її величністю Музикою.

Таміла Чупак,

заступник директора Кам’янського державного

історико-культурного заповідника з наукової роботи

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 243 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz