Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 17:39
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Травень » 19 » ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЮ - 20 РОКІВ
11:38
ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЮ - 20 РОКІВ

20 років тому, 9 травня 1995 року, на базі літературно-меморіального музею О.С. Пушкіна та П.І. Чайковського було відкрито історичний музей, що з з 1 січня 1996 року увійшов до новоствореного Кам`янського державного історико-культурного заповідника.

Основою експозиції історичного музею у 1995 році стали матеріали, зібрані працівниками музею Пушкіна і Чайковського та громадською радою із створення історичного музею. Особлива заслуга у цьому колишнього директора М.А. Шкаліберди, яка протягом тривалого часу збирала матеріали з історії нашого краю.

Багато зусиль для появи у нашому місті історичного музею доклали тодішній голова районної ради М.В. Татаринов, колишній директор музею Пушкіна і Чайковського, а згодом директор заповідника В.В. Бабенко, заступник директора з наукової роботи Л.О. Бондаренко, головний хранитель фондів Л.І Туренко. Неоціненну допомогу у створенні експозиції нового музею надали художники-оформлювачі, працівники заповідника О.В. Деревко та В.О. Лисенко.

Символічно, що музей розмістився в одному із будинків колишнього маєтку родини Давидових, «будинку управляючого», що є пам’яткою архітектури середини ХІХ ст. Сюди впродовж 28 років приїжджав Петро Ілліч Чайковський, адже саме у цьому будинку жила сестра композитора, Олександра Іллівна Давидова. Недарма ж одним із найбільш улюблених відвідувачами музейних залів є меморіальна кімната П.І. Чайковського. Окрім неї, в історичному музеї представлені зали стародавньої історії, визвольних змагань, етнографії, Другої світової війни, сучасного мистецтва, картинна галерея; готується до відкриття експозиція, присвячена розвитку культури й освіти в нашому краї, а також міщанському побуту.

Працівники історичного музею на чолі із завідуючим Ю.Ю. Ляшком наполегливо працюють у напрямку збереження історичної спадщини нашого народу і проводять велику науково-освітню роботу. Сьогоднішній колектив музею – це наукові співробітники Н.О Пугач та Л.Г. Висоцька, доглядачі музейної експозиції С.О. Овсієнко і О.М. Ляшко, музейні служителі Т.І Голуб, Г.О. Туренко, охоронники М.І Бондаренко, О.М. Кодола та В.П. Опенько.

Святкування 20-річного ювілею історичного музею відбулося 15 травня. Щоб привітати колектив зі святом, до музею завітало багато гостей: керівництво міста і району, педагоги, колеги і просто гарні друзі. Щирі побажання музейним працівникам прозвучали від голови міста В.І Тірона, представників голови райдержадміністрації С.О. Сундукова та голови районної ради С.А.Морозова, працівників районного відділу культури. Привітали колектив історичного музею директор дитячої музичної школи ім. П.І Чайковського С.М. Чуприна, колектив еколого-економічного ліцею на чолі з директором О.А.Чумаченком та колектив Кам`янської центральної районної бібліотеки в особі директора Віри Денисенко . Добрі слова на адресу іменинників прозвучали також від давнього друга музею, черкаської поетеси Катерини Вербівської, голови правління Кам`янської районної громадської організації «Спілка краєзнавців» О.Г Шамрая, колишнього учителя, ветерана і шанованого краєзнавця Ф. П. Людного, відомого краєзнавця, колишнього колеги О.В Вєтрова та помічника депутата Сергія Рудика Ганни Мартинюк. Подарунком для ювілярів став і виступ Олександра Македонського.

Свято було б неповним без привітань колег: працівників музею О.С. Пушкіна та П.І. Чайковського на чолі із завідуючим О.А. Муштою, завідуючою картинної галереї Т.В. Джулай. Щирі побажання й пісня в подарунок прозвучали від заступника директора з наукової роботи Т.П. Чупак. Крім того, у залі історичного музею звучала прекрасна музика у виконанні камерного ансамблю заповідника.

20 років для музею – термін невеликий, але завдяки наполегливій праці усього колективу зроблено дуже багато і попереду ще безліч творчих планів.

Переглядів: 652 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz