Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 11:20
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2021 » Квітень » 7 » ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА МАКАРА МУХИ В КАРТИННІЙ ГАЛЕРЕЇ КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА
13:08
ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА МАКАРА МУХИ В КАРТИННІЙ ГАЛЕРЕЇ КАМ’ЯНСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА

Сьогодні виповнюється 115 років від дня народження заслуженого майстра народної творчості Макара Мухи.

З нагоди ювілею самобутнього художника в картинній галереї Кам’янського державного історико-культурного заповідника відкрито виставку, створену за спільною ініціативою колективу заповідника та завідувачки музеєм «Історії села Михайлівки» Тетяни Дем’янівни Конарєвої.

Макар Муха народився 29 березня 1906 року у селі Пруси (нині село Михайлівка). Доля обдарувала хлопчика рідкісним даром бачити красу у всьому, що його оточувало. З дитинства, навчившись самостійно виготовляти фарби, Макар розмальовував стіни, комини, віконниці сільських хат у рідному селі. Кожну вільну хвилину хлопець малював, займався різьбленням, ліпив із глини, вишивав. Пройшовши довгий життєвий шлях – гірке сирітство, поневіряння, матеріальну скруту, – митець зберіг любов до українських традицій, виробив свій неповторний та самобутній стиль. Макар Корнійович Муха створив більше 5000 робіт, серед яких твори станкового декоративного розпису, ілюстрації до художніх творів, зокрема до поезії Т. Г. Шевченка та О. Пушкіна, панно до ювілейних дат, інкрустації, аплікації, дерев’яні скульптури, вироби з дерева, вишивка, витинанка, скульптурно-керамічні вироби. Твори майстра неодноразово експонувалися на всесоюзних, республіканських, міжнародних виставках у Польщі, Чехії, Болгарії, Франції, США та Канаді. Вони стали окрасою багатьох приватних і вітчизняних музейних колекцій. Завдяки декільком поколінням музейних працівників Кам’янки була сформована колекція творів майстра і на його батьківщині. Перші роботи Макара Мухи в колекції Кам’янського літературно-меморіального музею О. С. Пушкіна і П. І. Чайковського (єдиної музейної установи на той час на території Кам’янського району) з’явились у 1962 році завдяки тодішньому директору музею М. А. Шкаліберді. Наступне поповнення колекції майстра відбулось у 1970 році. Саме тоді до фондів музею надійшла одна з найкращих робіт усієї кам’янської колекції – декоративне панно «Жар-птиця». Остання, найчисельніша добірка творів М. К. Мухи з’явилась у фондах літературно-меморіального музею О. С. Пушкіна і П. І. Чайковського у 1983 році завдяки директору В. В. Бабенку. Саме завдячуючи наполегливості та рішучості Валерія Володимировича, якому довелося долати значні бюрократичні перепони, пережити чисельні перевірки, Кам’янка має повноцінну колекцію творів заслуженого майстра народної творчості М. Мухи та є окрасою постійної експозиції картинної галереї КДІКЗ.

Ювілейна виставка Макара Мухи знайомить відвідувачів із стаціонарною експозицією творів самобутнього художника з колекції КДІКЗ та новими експонатами. Вперше в експозиції представлені дві сюжетні роботи Макара Мухи 1934 року («Вищепочаткова школа в Михайлівці», «Приїзд Постишева у Михайлівку») та малюнок М. Горобця, учня Макара Корнійовича. Серед нових експонатів, які вперше побачать відвідувачі, також сорочка, вишита М. Мухою, та картина «Птаха у квітах» (1988р.). Унікальні речі надійшли до фондів КДІКЗ від багаторічної доглядальниці Макара Корнійовича в Черкаському будинку ветеранів Тетяни Семенівни Новохацької.

В експозиції представлено фотографію (1947р.) учнів школи М. Мухи. Художник був завжди певен, що «… свою любов, своє вміння, свій талант людина зобов’язана передати іншим. Все життя вона повинна думати як краще зробити це… Наша любов і здібності не повинні піти з життя разом з нами. Ми їх повинні залишити тут, на землі, в серцях і душах наших дітей». Свою мрію Макар Корнійович втілив у тяжкі післявоєнні часи: організував у рідній Михайлівці школу народного декоративно-прикладного мистецтва, яка згодом стала артіллю ім. Декабристів. Разом із побратимом Юрієм Тихонюком працював у ній педагогом і художнім керівником. У школі викладали ліплення, малювання, вишивку, вибійку та теорію мистецтва. Тут формувалися та визначалися творчі здібності майстрів різного віку. Цікавою є також фотографія пізнішого часу (1980-х років), де Макар Корнійович серед михайлівських дітлахів.

На виставці відвідувачі зможуть ознайомитися з матеріалами, зібраними невтомною берегинею історії села Михайлівки Тетяною Дем’янівною Конарєвою. Серед них – ілюстрації М. Мухи творів українських письменників 1934-1938 рр., книга запису вражень відвідувачів від виставки майстра в обласному будинку творчості ( м. Черкаси, 1968 р.), фотографії, авторські листівки, три картини майстра, подаровані Михайлівській школі.

Знайомство із виставко, присвяченою ювілею Макара Корнійовича Мухи, – це можливість доторкнутися комусь вперше, а комусь вкотре, до творчості багатогранного народного майстра, самобутнього художника, поцілованого Богом митця, чий талант вражає й до сьогодні. «У мене буде свій шлях. Я вкладу до кожного твору барви своєї землі, їхню неповторність і своєрідність. Я буду щасливий, коли вона принесе людям хоч крихту радості і насолоди».

Щира вдячність за допомогу в організації виставки однодумцям, небайдужим до історії свого краю людям, в першу чергу, Т.Д. Конарєвій, вчительці Михайлівського ліцею В.М. Ромашині, вчителю Черкаського колегіуму «Берегиня» М.І. Гудзимі, співробітникам КДІКЗ.

Запрошуємо відвідати виставку в картинній галереї Кам’янського заповідника з 29.03 по 30.04.2021р.

(м. Кам’янка, вул. Декабристів 5, тел. 6-19-75).

Лариса Висоцька

старший науковий співробітник картинної галереї

Кам’янського державного історико-культурного заповідника

 

Переглядів: 252 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz