Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 12:28
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Березень » 4 » КАМ’ЯНСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ ВІДВІДАЛА ДЕЛЕГАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ
17:56
КАМ’ЯНСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ ВІДВІДАЛА ДЕЛЕГАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ

    Семінар вчителів з української мови і літератури Кам’янського району цього разу проходив у музеях нашого заповідника. Для педагогів, з метою ознайомлення, зацікавлення й подальшої співпраці, були показані заходи, які постійно продукуються в стінах Кам’янського державного історико-культурного заповідника: тематичне заняття, літературно-музична композиція, екскурсія по виставці та майстер-клас.
    Тематичне заняття було підготовлено і проведено заступником з наукової роботи Кам’янського заповідника Тамілою Петрівною Чупак. Темою заходу було висвітлення життєвого шляху, непростої долі й талановитого творчого доробку видатної української поетеси, митця-пророка Ліни Костенко. Саме цього року, 19 березня, їй виповнюється 85 років.
    Вчителі ознайомилися зі сторінками життя і творчості поетеси. З особливою силою звучала поезія Л.Костенко, наповнена добром, яскравими кольорами, життєдайною енергетикою та пророчим змістом. Дуже тонко й майстерно передав суть поезії Ліни Костенко видатний український актор Богдан Ступка. Один з віршів поетеси – “Крила” – у його виконанні на відеоролику був продемонстрований гостям музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Крім цього, вчителі почули романси на слова поетеси у виконанні композитора, ведучої Таміли Чупак. 
    Ліна Костенко, окрім власне поетичної майстерності, відносно нещодавно проявила себе й у прозовому жанрі. Книга, яка вже стала бестселером “Записки українського самашедшого” продемонструвала її всебічний мистецький талант. Про власні враження автора щодо цього твору йшлося в іншому відеосюжеті з виступу у Рівному.
    На прохання Таміли Петрівни кожен з вчителів процитував свій улюблений вислів з поезій Л.Костенко. Різнобарвність, багатство змісту й форми, чисельність зацитованих уривків підтвердило тезу про велич особистості Ліни Костенко в сучасному суспільному й мистецькому житті України. 
    По завершенні цього заходу делегація вчителів вирушила на  наступний – в історичний музей Кам’янського заповідника, де педагоги переглянули літературно-музичну композицію в честь Кобзаря. Захід був проведений учнями Кам’янської ЗОШ № 3 за участю камерного ансамблю Кам’янського державного історико-культурного заповідника.  Композиція «Дніпро, Україну згадаєм… і веселенько заспіваєм…» розповідає про роль музики в житті Тараса Шевченка, про його музичні вподобання, зв’язок поезії Кобзаря з музикою.
    Відомо, що Шевченко обожнював музику; співав завжди, з самого малечку, навіть в далекому засланні. Вже тяжко хворий, за кілька днів до смерті поет прагнув…співати. Друзі й знайомі Тараса Григоровича згадували, що він мав надзвичайно м’який, проникливий тенор. Він знав безліч народних пісень, записував найкращі перлини народної пісні.
     Кажуть, що якби доля Шевченка склалася по-іншому, то він міг би стати музикантом, можливо, віолончелістом. Цей музичний інструмент поет обожнював; звуки віолончелі здавалися йому найчистішою, найвідраднішою молитвою, що виходить з глибини стражденної душі.
   Шевченко мав тонкий музичний смак. Його щоденники й листи, поезія і проза пересипані музичною інформацією, що розкриває всю глибину і всебічну обізнаність Тараса Григоровича з музичним життям свого часу. Він знав весь оперний репертуар столичних театрів.
   Поезія Тараса Шевченка надзвичайно співуча, недарма ж до його творчості зверталися і звертаються сьогодні багато композиторів. На тексти Шевченкових віршів створено близько 2 тисяч творів у найрізноманітніших жанрах, а деякі з них на вірші Шевченка стали народними піснями.
      В літературно-музичній композиції брали участь учні 7-9 класів: Денисенко Андрій, Фундовний Олександр, Каташ Ірина, Шкворець Тетяна, Корецький Олександр, Нечиталюк Віталій, Коваленко Ліза, Маслєй Альона. Діти не лише озвучували літературну частину, але й виконували пісні на вірші Т. Шевченка.
    Для вчителів-учасників семінару була проведена також тематична екскурсія по персональній виставці ляльки-мотанки майстрині з Чигирина Олени Черноус.
     Старший науковий співробітник картинної галереї Т. Джулай розповіла педагогам про історію виникнення ляльки і її втілення в найрізноманітніших роботах Олени Борисівни. Також вона провела майстер-клас із виготовлення найпростіших видів вузлової ляльки, щоб вчителі могли передати набутий в музеї досвід своїм вихованцям.
    Як бачимо, Кам’янський державний історико-культурний заповідник вміло поєднує як музейні, так і навчально-освітні та мистецько-музичні заходи. Ми завжди готові до тісної співпраці з усіма навчальними закладами як Кам’янського району, так і Черкаської області й усієї України. Тож, ми раді були прийняти цю почесну вчительську делегацію і сподіваємось на подальшу взаємодію. Чекаємо на Вас, любі гості, ми Вам завжди раді!

Переглядів: 590 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz