Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 23:13
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Жовтень » 3 » « Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни»
21:58
« Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни»

   В картинній галереї Кам`янського державного історико-культурного заповідника нещодавно експонувалася виставка
     Варшавської національної бібліотеки « Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни». Вона була присвячена 135- річчю від дня народження та 80-й річниці смерті нашого землякаКароля Шимановського, який входить до сотні найкращих композиторів світу.
    На відкритті виставки були присутні гості з Польщі та з м. Кропивницького: аспірант Люблінського католицького університету за фахом історія мистецтва й музеєзнавство ПавелМелгесь, директор музичної школи № 1 ім. Генріха Нейгауза Євгенія Малявкіна, головний зберігач фондів музею музичної культури ім. К. Шимановського. Олена Класова, директор музею музичної культури ім. К. Шимановського Олександр Полячок,священик Римо католицької церкви отець Міхал (м. Кропивницький)
     Виставка «КарольШимановський – від Тимошівки до Лозанни» авторства ЕльжбєтиЯсіньської-Єндрош, яка, до речі, була у Тимошівці,познайомила глядачів з образом одного з найвидатніших польських композиторів. Виставка об’їхала багато міст Польщі та Західної Європи. 24-та її презентація відбулася у Кам’ському заповіднику, поруч з малою батьківщині композитора.
      Кам`янчани і гості міста ознайомилися з фотографічним матеріалом, який яскраво відобразив і розкішні краєвиди тогочасної Тимошівки, і будинок, оточений липами, де зростав майбутній композитор, і білу веранду, майже на всю довжину будинку,густо обплетеного диким виноградом.
     На фото також добре представлений внутрішній інтер`єр будинкуШимановських. А це справді казковий світ сімейних колекцій лицарських обладунків, давньої зброї, стильних годинників, срібла та посуду, стародруків, портретів далеких предків…
     Учнівська молодь, яка була найактивнішим відвідувачем унікальної польської виставки, дізналася багато цікавого про родину К.Шимановського, що бере свій початок від литовських князів Гедемина і Ольгерда та від наших давньоруських князів Володимира Мономаха, Ярослава Мудрого та ВолодимираВеликого– хрестителя Русі. Старшокласники «пройшлися» музичними шляхами свого знаменитого земляка, мабуть, чи не вперше познайомилися з видатними творами композитора: «Стабат Матер» для сольних голосів, мішаного хору та оркестру на слова латинської секвенції у перекладі Юзефа Янковського, що є шедевром європейської релігійної музики; оперою «Король Рогер», сюжет якої розгортається навколо образу середньовічного короля Сицилії і торкається морально-філософських тем, що лише тепер починають здобувати належне визнання; балетом «Харнасі», події якого базуються на житті гірських легендарних розбійників 
     Уважно слухали юнаки та дівчата про останні роки митця. Хворий на важку форму туберкульозу, Шимановський змушений був заробляти на життя і лікування концертною діяльністю. Не маючи свого «гнізда», під кінець життя композитор винаймає просту хатину в містечку Закопане в польських Татрах, яка після Тимошівки стає останнім притулком Шимановського і де, хоч якимось чином, він зміг відчути атмосферу далекої малої батьківщини, пам`ять про яку завжди жила у його серці.
     Виставка закінчила своє експонування в Кам`янці, але не закінчила свій шлях музеями України. Після Кам`янки,ювілейна виставка про нашого земляка помандрувала у музей Лесі Українки (м. Київ), а вже на початку жовтня експозиція «Кароль Шимановський – від Тимошівки до Лозанни» стане початком фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського», що гостинно прийматиме шанувальників К. Шимановського в м. Кропивницький, учасниками якого стануть науковці нашого заповідника.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 526 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz