Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 12:31
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Жовтень » 26 » КАРТИННІЙ ГАЛЕРЕЇ – 20 РОКІВ
09:50
КАРТИННІЙ ГАЛЕРЕЇ – 20 РОКІВ

        Теплий пятничний осінній день (25 жовтня) порадував камянчан не лише досить непоганою погодою, а і значущим ювілейним заходом. Один із структурних підрозділів Камянського державного історико-культурного заповідника – Картинна галерея – відзначала своє 20-річчя. В звязку із цим було організоване урочисте дійство, яке проходило в історичному музеї.

         Ведучою заходу була завідуюча Картинною галереєю, людина, яка власне була однією із співзасновниць цієї культурної інституції й котра впродовж цих довгих 20-ти років робила все від неї залежне, щоб галерея поповнювалася новими колекціями мистецьких творів, організовувала майстер-класи, презентації, творчі зустрічі та ін. – Т.В.Джулай.

         Тетяна Володимирівна детально ознайомила численних гостей (яких, звичайно, зібралось немало) із 20-річним циклом функціонування мистецької світлиці. Теплі слова вдячності пролунали в честь почесного громадянина м.Камянка, людини, з якої починалось чи не все культурне і творче в нашому місті в ІІ пол. ХХ – на поч. ХХІ ст. – Валерія Івановича Волкова. Саме він був ініціатором відкриття нашого експозиційного закладу, який спочатку розміщувався в залах  Кам’янської музичної школи. Наказ про утворення Картинної галереї був опублікований 23 жовтня 1993 р. При цьому, галереї був наданий статус відділу музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського. За недовгий період діяльності "на території” музичної школи тут побували роботи різних художників і художниць: Чирікової, Зуєва, Доленко, Хідченко.

         В травні 1995 р. був відкритий історичний музей, в приміщенні якого і розмістилася Картинна галерея. Після утворення заповідника, вона стала одним із його підрозділів, набувши при цьому музейного статусу. В цей час до фондів заповідника почали надходити перші живописні роботи відомих українських майстрів, що склали основу художньої колекції заповідника, яка з кожним роком поповнювалася. Згодом, була сформована постійна експозиція Картинної галереї, де представлені твори місцевих художників-аматорів, а також професійних майстрів: заслуженого художника України Павла Куценка та заслуженого майстра народної творчості Макара Корнійовича Мухи.

         Ставши підрозділом заповідника, Картинна галерея отримала прекрасну можливість співпрацювати з багатьма художніми організаціями, закладами. І закономірно, що більша частина роботи галереї пов’язана з м.Черкаси, де знаходяться відділення Спілки художників України, представники якої завжди з радістю надають можливість експонувати свої мистецькі творіння. 

         Після переїзду і власного переформування Картинна галерея успішно й натхненно функціонує. Впродовж цього часу тут розміщувались десятки колекцій місцевих, регіональних і загальноукраїнських майстрів, які відомі далеко за межами нашої держави. Напруга від переліку імен митців просто зашкалює: О.С.Туренко, М.М.Теліженко, І.М.Фізер, В.І.Клименко, В.І.Цимбал та багато інших. Зазначимо, що вищезазначені автори представляли не лише живопис. В залах галереї експонувалися вишиті рушники, витинанки, плакати, гобелени, скульптури та ін. все це свідчить, що Картинна галерея – це широкопрофільний мистецький комплекс, який представляє різні творчі досягнення.

         Ювілей не міг обійтись без почесних гостей. Ціла делегація художників прибула до такої знайомої їм мистецької світлиці. Вони разом організували спільну нову виставку, яка фактично і була відкрита під час ювілейного дійства.

         З вітальним словом виступили: Заслужений художник України І.М.Фізер, директор Черкаського художнього музею О.Д.Гладун, заввідділом освіти Кам’янської РДА О.Г.Шамрай, в.о.міського голови В.І.Табурець, директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника Г.М.Таран та ін. всі вони зичили Картинній галереї та її очільниці нових творчих злетів, культурних досягнень і звичайно міцного здоров’я, щоб ця клопітка робота продовжувалась активно здійснюватись. Крім цього, виступаючі наголошували, щоб кам’янчани гордилися наявністю в місті такої установи, де всі митці знаходять творче натхнення, відчувають культурну ауру й завжди раді знову і знову приїжджати сюди. Також, почесні гості подарували галереї нові художні твори, поповнивши її вже не такі й малі фондові запаси.

         Урочистий захід супроводжувала яскрава класична музика камерного ансамблю Кам’янського заповідника, музичні композиції якого відтворювали несміливі початкові та поважні сучасні моменти в історії розвитку Кам’янського виставкового центру. 

         Всі ці різнобарвні події в межах святкового заходу посприяли формуванню чудової внутрішньої атмосфери, приємних емоцій, незбагненних почуттів. Думаємо, люди осягнули глибинну суть та функції Картинної галереї, яка є однією з окрас та візиток нашого міста, поширюючи як вітчизняні, так і світові мистецькі досягнення. Слава Картинній галереї та її фундаторам, живіть та радуйте нас все новими і новим культурними здобутками.

Переглядів: 1210 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz