Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 12:07
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Листопад » 8 » ХІІІ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО. ДЕНЬ ТРЕТІЙ: ЗАКІНЧЕННЯ
21:57
ХІІІ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО. ДЕНЬ ТРЕТІЙ: ЗАКІНЧЕННЯ

     Останній день Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу юних виконавців був насичений різноманітними святковими подіями. І хоча конкурсні будні вже промайнули, організатори дійства постійно тримали дітей в тонусі й напрузі.

    Отож, недільний день 8 листопада розпочався зі святкового чаювання в меморіальній кімнаті П.І.Чайковського в Історичному музеї Кам’янського заповідника. Діти прослухали деякі цікаві моменти з життєдіяльності Петра Ілліча у Кам’янці, зрозуміли значимість нашого міста для великого композитора, з’ясували ряд різних пізнавальних фактів. В честь Чайковського в його меморіальній кімнаті була запалена свіча пам’яті. Саме світло цієї свічки супроводжувало чаювання конкурсантів, яким, звичайно, до гарячих напоїв додали чимало солодощів. Крім цього, дітлахам та їх педагогам в історичному музеї була проведена екскурсія.

   Опісля прослуховування екскурсії гості приміщення давнього флігеля родини Давидових (Історичний музей) не залишили. На це була дуже вагома причина. Голова журі, заслужений артист України Юрій Кот проводив присутнім майстер-клас. До участі у цьому заході був запрошений переможець одного з попередніх конкурсів пам’яті П.І.Чайковського, кам’янчанин Олексій Лук’янець. На прикладі Олексія голова журі цьогорічного конкурсу показував свої принципи роботи з учнями, наголошуючи на домінантних позиціях розуміння музики на противагу читанню з нот, підкреслював переваги якості над швидкістю освоєння музичної грамоти тощо. Впевненні, як діти, так і їх вчителі почерпнули чимало корисного з цього тривалого уроку-майстер-класу.

      Наступним, ключовим етапом дня було оголошення переможців та вручення нагород і подарунків. Імена (і прізвища), фото всіх номінантів ХІІІ Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського ви знайдете в наступній новині нашого сайту. В цілому слід відзначити, що жоден із дітей і педагогів не залишився без подарунку. Спонсори і меценати потурбувались, щоб конкурсанти, не зважаючи на результати, лише з позитивом і насолодою згадували проведені у Кам’янці дні. Грошові премії й заохочення, сувеніри й збірники нот, компакт-диски й поетичні книги – це далеко не весь перелік “добра”, яке отримали юні музиканти і їх педагогічні керівники. Особливо слід відмітити індивідуальні косметичні набори для дітей від київського підприємця Світлани Іванівни Мальованої, грошові і речові подарунки (виділяються, зокрема, іменні футболки конкурсу для президії свята) від співорганізатора конкурсу Вікторії Зубенко, фінансові індивідуальні дари лауреатам перших премій різних вікових груп від мера міста В.І.Тірона тощо. Традиційно, музичній школі, яка завітала на наш конкурс вперше, був вручений окремий приз – музичний центр. Цього разу, його отримали представники дитячої музичної школи із м.Заставна, Чернівецької обл.

    Насичений день неділі 8 листопада закінчився вже звичним, для останнього дня конкурсу, покладанням квітів до пам’ятника Петра Ілліча Чайковського та урочистим концертом в Зеленому будиночку. Юні піаністи на сімейному роялі Давидових виконували твори, які принесли їм вікторії на нашому Всеукраїнському дитячому музичному конкурсі. Не відставали від піаністів і скрипалі, котрі під акомпанемент цього ж роялю виконували свої переможні композиції. Зіграв на роялі, клавіші якого відчувають дотики рук П.І.Чайковського, і заслужений артист України, голова журі конкурсу Юрій Кот. Виконав він, звичайно, твір Петра Ілліча. І все, можливо, на цьому і закінчилося б, якби не наш добрий друг, співорганізатор конкурсу Леся Степанівна Олійник. На загальне всім здивування вона привселюдно зателефонувала видатному українському композитору сучасності Мирославу Скорику. Він через телефонний зв’язок привітав учасників конкурсу, побажав їм натхнення й успіхів, творчого зростання й наснаги, викликавши, таким чином, шалений шквал оплесків. Не вимикаючи слухавки Л.С.Олійник запросила виконати твори М.Скорика юними конкурсантами, що вони почесно і, водночас, з хвилюванням і зробили (Брагіна Ніка виконала “Жартівливу п’єсу”, а Спатар Ксенія – “Мелодію”). Це стало чудовим завершальним акордом ХІІІ Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського.

   Не перебільшимо, якщо скажемо, що ХІІІ конкурс пам’яті П.І.Чайковського, присвячений 175-річчю композитора у Кам’янці пройщов схвально і успішно, витримавши поставлену попередніми роками високу організаційну й практично-дієву планку. Не зважаючи на всі незгоди і проблеми завжди знаходяться добрі люди, які всебічно допомагають і підтримують  нас, не допускаючи забуття дитячого музичного конкурсу. Надіємось, що так буде і надалі. Мер міста Володимр Тірон вже запросив всіх на XIV конкурс пам’яті П.І.Чайковського. Що ж, дороги назад немає. Готуємось до нових напружених, але таких приємних випробувань. Слава музиці, слава мистецтву і слава Україні!!!

Переглядів: 624 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz