Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 17:47
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Квітень » 15 » Кожна епоха залишає нам у спадок пам'ятку…
13:02
Кожна епоха залишає нам у спадок пам'ятку…

У 1983 році Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць, який щоразу нагадує суспільству про необхідність збереження культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства. В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року.

В цей день згадують про те, що кожна країна має свою неповторну історію та культуру, а кожна епоха залишає нам у спадок пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, яка, можливо, докорінно змінила життя держави, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни. Світ надзвичайно багатий на визначні історико - культурні пам'ятники .

За пам’ятками які збереглися на території нашого краю можна простежити історію міста чи села, довідатися, як воно будувалося й розросталося, як змінювався його вигляд з часом. Кам`янка має надзвичайно велику історію, можливо, якої вистачило б на цілу державу. Це невелике, затишне містечко, що потопає в зелені, завжди чарує гостей своєрідністю і неповторністю, своєю історією і пам’ятками. Гордістю, візитівкою міста і району є Кам`янський державний історико-культурний заповідник, створений на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 1995 року та відповідно до розпорядження голови Черкаської обласної державної адміністрації від 28 вересня 1995 року з метою збереження комплексу пам`яток історії культури та природи міста Кам`янки.

До складу заповідника входять: літературно-меморіальний музей О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, історичний музей та картинна галерея. Крім музейних закладів, заповідник має чотири пам`ятки містобудування, що внесені до Державного реєстру Національного культурного надбання. Це флігель садиби Давидових (Зелений будиночок), водяний млин, побудований у 1825 році - унікальна пам`ятка архітектури господарського призначення, що органічно вписалась в ансамбль садиби Давидових, – парк, закладений в кінці ХVІІІ ст. та архітектурна прикраса цього парку – грот, побудований в кінці ХVІІІ ст.

До складу заповідника входять також п`ять пам`яток мистецтва – пам`ятники декабристам, О.С.Пушкіну, П.І.Чайковському, стела Декабристів і пам`ятний знак при в`їзді в Кам`янку, дві пам`ятки природи – Тясминський каньйон і Пушкінська скеля.

Літературно-меморіальний музей О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, заснований в лютому 1937 року, розташований в одному з флігелів колишньої садиби Давидових, так званому Зеленому будиночку, спорудженому на початку ХІХ ст. В цьому будиночку бували видатні герої Вітчизняної війни 1812 року Денис Давидов, Микола Раєвський, Михайло Орлов, Олексій Єрмолов, проводили свої наради декабристи ( 1820-1825 рр.), любив бувати О.С.Пушкін, який двічі гостював у Кам’янці ( 1820-1821 рр., майже чотири місяці та біля двох неділь у 1822 році), а пізніше він став одним із найулюбленіших місць перебування П.І.Чайковського. Експозиція музею розповідає про діяльність Кам’янської управи Південного товариства, очолюваної власником Кам’янського маєтку В.Л.Давидовим, про перебування в Кам’янці О.С.Пушкіна, який саме тут написав один із шедеврів світової лірики “Редеет облаков летучая гряда ” та закінчив поему “ Кавказский пленник ”.

Відділ музею, присвячений П.І.Чайковському, розповідає про особливу роль, яку відіграла Кам’янка в житті композитора. Адже Петро Ілліч приїздив до родини своєї сестри Олександри Іллівни Давидової впродовж 28 років. Кам’янка стала для нього рідним домом, де він працював над найбільшою кількістю свої творів (близько 35).

Унікальними матеріальними пам’ятками музею є меморіальні речі родини Давидових, особисте піаніно П.І.Чайковського, рояль сім’ї сестри, прижиттєвий портрет композитора, написаний у Кам’янці художником Боніфацієм Сангурським та інші цікаві музейні предмети. Історичний музей, розташований в колишньому будинку сестри П.І.Чайковського, де композитор жив під час свого перебування в Кам’янці. Будинок побудований в середині ХІХ ст. В 20-х роках ХХ ст. тут знаходилась Кам’янська ЧК, пізніше поліклініка, потім дитяча музична школа ім. П.І.Чайковського.

Історичний музей в цьому будинку було відкрито в 1995 році. На даний час музей має 7 залів: меморіальний зал П.І.Чайковського, стародавньої історії, визвольних змагань 1917 – 1922 рр., українського побуту і етнографії, розвитку культури ХХ століття, Великої Вітчизняної війни, зал сучасності. В експозиції зібрано понад 2500 експонатів, які розповідають про історію нашого краю від періоду Палеоліту ( 30-50 тис. років тому) до сьогодення. Серед них є унікальні знахідки з розкопок археологів, цікаві скарби 17 ст., нумізматична колекція, яка охоплює час з ХІУ по ХХ ст. В музеї в 1997 році відкрито єдину на території Черкаської області експозицію, що розповідає про період Визвольних змагань на Україні у 1917 – 1922 роках і, зокрема, про діяльність Холодноярської республіки. Цікава колекція періоду Великої Вітчизняної війни, де представлені зразки зброї та військового спорядження і реліквії війни.

Картинна галерея розташована в приміщенні історичного музею. Серед найцікавіших її експонатів - роботи наших земляків, заслуженого майстра народної творчості України Макара Мухи, заслуженого художника України Павла Куценка, відомих художників Ігоря Тимчука, Олександра Деревка, Валерія Волкова, митців-аматорів Олександри Доленко, Антоніни Хідченко, та інших.

Заповідник є науково-дослідним та культурно-освітнім закладом, який вивчає та популяризує історико-культурні та природні пам`ятки, забезпечує їх охорону та раціональне використання. Саме день 18 квітня став професійним святом для всіх працівників заповідника, чия робота пов'язана зі збереженням культурної спадщини. До цього дня приурочено різні пам'яткоохоронні заходи. Та найголовніше, хотілося б нагадати мешканцям, гостям міста та району, що музеї завжди чекають всіх і радо відчиняють двері історичних споруд й архітектурних комплексів.

 

Переглядів: 657 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz