Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 14:46
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Вересень » 25 » Літературний фестиваль у Кам’янці
19:20
Літературний фестиваль у Кам’янці

      Святом рідної мови можна назвати літературний фестиваль, який відбувся у Кам’янці в День міста. Захід покликаний, перш за все, розвивати в нас основи культури мови, любов до книги, до Слова.Адже «чужу мову можна вивчити за кілька років, а свою треба вчити все життя», – говорив Вольтер. 
     «Поетична осінь у Кам’янці» відбулася вже вп’яте, але саме цього року літературно-мистецьке свято перетворилося на повноцінний літературний фестиваль.Адже до нашого міста завітав Черкаський книжковий БукФест. Кам’янчани могли придбати книги українських та, зокрема, черкаських письменників на виставці-продажу, послухати виступи письменників. Діти змагалися в літературному конкурсі та відвідали майстер-клас із живопису. 
   Одна з організаторок і натхненниць Черкаського книжкового фестивалю, відомий український видавець Юлія Чабаненко привітала кам’янчан зі святом та запросила відвідати БукФест у Черкасах, який відбудеться в жовтні. А голова журі дитячого літературного конкурсу Володимир Поліщук налаштував конкурсантів на змагання і нагадав про визначні ювілеї українських письменників, зокрема 250-річчя Івана Котляревського (9 вересня), якого називають зачинателем нової української літературної мови. Хтось із мудрих сказав: «Для того, щоб українська література відбулася, як самостійна, неповторна і самодостатня, вона спочатку повинна була розсміятися усім в обличчя Котляревським, потім розплакатися Квіткою-Основ’яненком і тоді вибухнути на весь світ «Кобзарем» Т.Шевченка». 
     До складу журі дитячого літературного конкурсу «Поетична осінь у Кам’янці» увійшли: Володимир Поліщук (голова Черкаської обласної організації НСПУ), письменники НСПУ Сергій Ткаченко, Ольга Месевря, Катерина Вербівська, Ганна Клименко-Синьоок, Тетяна Брукс, Анатолій Горбівненко. З Черкаським книжковим фестивалем приїхали: Олексій Юрін, поет, актор, бард із Черкас та гості з Києва Олександр і Юка Красюки. Творчі зустрічі з письменниками запам’ятаються кам’янчанам надовго.
     Цьогоріч у Кам’янці вперше виступили вихованці відразу трьох літературних студій: «Пегасик» і «Паросток» із Черкас та Кам’янська дитяча літстудія ім. Данила Кононенка.
     Традиційно в Поетичній осені змагалися юні поети і прозаїки. Всіх учасників було поділено за віковими групами. В кожній групі склалися пари, іноді це були тріо, які читали по одній поезії або прозі.Журі визначали переможця кожного поєдинку і вони переходили до наступного кола. У фіналі переможці всіх вікових груп змагалися між собою.Згодом було обрано володаря гран-прі. До того ж, журі визначило ще й переможців у 10-ти номінаціях.
     Під час конкурсу всі уважно слухали рекомендації письменників, коментарі кожного виступу конкурсантів, а також із задоволенням та захватом підтримували прочитані поезії відомих в Україні майстрів Слова.
     Серця усіх членів журі та глядачів підкорив наймолодший учасник конкурсу, поет і прозаїк Путін Серафім (Черкаська літстудія «Паросток»,3 кл.). Він отримав перемогу в номінації «Надія» та особливий приз (статуетку письменника) від громадської організації «Нове покоління Кам’янщини» (керівник Антон Юрченко).
   Ще один спеціальний приз «Надія» дістався 7-класниці Єлизаветі Скрябіній (літстудія ім. Данила Кононенка, м. Кам’янка).
   В номінації «Пієтети природі» перемогу здобула 6-класниця Дарина Пархоменко із Косарів Кам’янського району (літстудія ім. Данила Кононенка). А Козуля Ілона (літстудія «Паросток», 9 кл., м. Черкаси) була відзначена в номінації «Природа – джерело натхнення».
    Євгенію Коливушко (Черкаська літстудія «Пегасик, 6кл.) та Яну Косюк (літстудія ім. Данила Кононенка, 10 кл.) журі виділило як неймовірних фантазерок, тож вонибули відзначені в номінації «Багатий світ моєї уяви».
     Перемогу в номінації «З Україною в серці» здобула 5-класниця Дорошенко Софія (літстудія «Пегасик»).
   Діана Геріх (літстудія ім. Данила Кононенка, 10 кл., м. Кам’янка) отримала першість в номінації «Моя філософія». Письменники визнали глибину її поетичних образів.
     У номінації «Роду мого зернятко» переміг Єгор Карталапов (літстудія «Пегасик», 7 кл., м. Черкаси).
     Усіх присутніх вразила інтимна лірика Дарини Бондаренко, випускниці літстудії ім. Данила Кононенка, яка перемоглав номінації «Досвіток любови».
   Абсолютним переможцем літературного конкурсу «Поетична осінь у Кам’янці» – 2019, володаркою гран-прі стала Софія Захаренко, вихованка Кам’янської дитячої літстудії ім. Данила Кононенка, учениця 10 класу еколого-економічного ліцею «Камелія». Вперше за 5 років головний приз конкурсу дістався прозаїку. Письменники НСПУ були вражені багатою уявою конкурсантки, гарною вишуканою мовою та несподіваними перипетіями сюжету оповідання «Родинна реліквія».
     Хочеться подякувати місцевій владі за фінансову підтримку літературного фестивалю. Ми також дякуємо всім, хто вболівав за дітей, допомагав їм оплесками чи добрими, щирими словами. Адже майбутнім письменникам необхідна підтримка майбутніх читачів. А ми сподіваємось на те, що серед сьогоднішніх конкурсантів уже зростають літератори, які прославлятимуть у прийдешньому свій рідний край.
     

Дякуємо за фото Александр Кущенко

Таміла Чупак,
заступник директора Кам’янського державного 
історико-культурного заповідника з наукової роботи

Переглядів: 336 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz