Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 17:16
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Квітень » 30 » МАНДРІВКА ПО ПАРКУ ДЕКАБРИСТІВ
17:04
МАНДРІВКА ПО ПАРКУ ДЕКАБРИСТІВ

Кам’янський заповідник відкриває двері перлин і символів міста – Гроту й Зеленого млинка. На базі нових даних, фондових матеріалів, інтернет-ресурсів була розроблена модернізована екскурсія по давньому парку родини Давидових, ключовими моментами якої (екскурсії) було відвідання із середини приміщень Гроту й Зеленого млинка. Першими візитерами цих архітектурних споруд, слухачами насиченої подорожі по парку Декабристів стали учні 4-го і 7-го класів Кам’янської ЗОШ № 2 та учні 6-го класу Кам’янської ЗОШ № 1.

         Школярі разом із автором і ведучим заходу, завідуючим літературно-меморіальним музеєм О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського Олександром Муштою пройшлися алеями парку, зупиняючись біля пам’ятників і різних знакових місць. Учні дізнались і побачили на світлинах яким був раніше парк, його розміщення, структуру та видозміни. Закладений наприкінці XVIII ст. давній Кам’янський парк період розквіту пережив впродовж першої чверті ХІХ ст. Тут буяв цвіт бузку, в оранжереях вирощувались квіти й південні дерева, працював фонтан, виблискували алеї, ротонди та архітектурні форми. Згодом, після заслання В.Л.Давидова, парк видозмінився, зменшився в розмірах, позбувся оранжерей і в такому стані проіснував більше 100 років. Лише у 1975 р., в зв’язку із святкуванням 150-річчя з дня повстання декабристів, парк було розчищено і відремонтовано, і в такому майже незмінному вигляді він дійшов до наших днів.

Не менш захопливою була розповідь про скульптурні пам’ятки у парку та їх попередники. Відомо, що на місці пам’ятника О.С.Пушкіна розміщувалось його ж погруддя(1937-1975 рр.), а на постаменті п’ятифігурної композиції декабристів височіла скульптура П.І.Чайковського(1958-1975 рр.). Крім цього, діти побачили як виглядав великий маєток Давидових у Кам’янці, який на жаль у середині ХІХ ст. був зруйнований, дізналися, що приблизно на цьому місці тривалий час знаходився літній кінотеатр, а нині – музична школа ім.П.І.Чайковського. Також, школярі побачили, де знаходилася дерев’яна Свято-Миколаївська церква та як вона виглядала.

Звичайно, родзинкою екскурсій було відвідання приміщень архітектурних об’єктів – Гроту і Зеленого млинка. Діти із захопленням споглядали ці споруди із середини, слухаючи, паралельно, історії пам’яток та різні легенди, пов’язані з їх функціонуванням у різні роки. Ледь не кожен учень намагався доторкнутися до стін цих древніх будівель, відчуваючи подих старовини й незвичайні світоглядні враження.

Ми всі шукаємо щось незвичне десь далеко, не помічаючи величі і краси біля себе… Тож, щоб зруйнувати цей міф, всіх охочих запрошуємо прогулятись алеями Кам’янського парку та разом перенестись у минуле нашого краю. Завжди на Вас раді, чекаємо!!!

Переглядів: 696 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz