Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 18.04.2024, 05:34
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Жовтень » 31 » «МИСТЕЦТВО З-ЗА ГРАТ»
19:08
«МИСТЕЦТВО З-ЗА ГРАТ»

Останніми тижнями Кам’янці щастить на глобальні культурно-мистецькі події. Тільки тиждень тому у Кам’янському ДІКЗ відбулася презентація виставки «Повернення», а 9 жовтня, напередодні Дня художника та Дня захисника України, в картинній галереї відкрилась виставка «МИСТЕЦТВО З-ЗА ГРАТ». В експозиції представлені роботи Романа Сущенка – нашого земляка, українського журналіста, громадського діяча, кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ». Рік тому, 7 вересня 2019 року, він повернувся на Батьківщину з кремлівського полону. І цей день Роман Володимирович вважає другим своїм днем народження.

Відкриття виставки розпочалося з виступу старшого наукового співробітника картинної галереї КДІКЗ Лариси Висоцької, яка ознайомила гостей презентації із біографією та творчістю Романа Сущенка. Журналіста арештували російські спецслужби 30 вересня 2016 року під час приватної поїздки до Москви. Федеральна служба безпеки звинуватила його у шпигунстві. Заявляли, що затримали не журналіста, а полковника української розвідки. Два роки Роман Сущенко перебував у російському слідчому ізоляторі "Лефортово" у Москві. Після судового вироку (2018р.) він отримав 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Його етапували до СІЗО "Матроська тиша", звідти – до транзитного СІЗО у м. Кіров, згодом – до виправної колонії суворого режиму № 11 у Кіровській області біля селища Утробіно.

7 вересня 2019-го Роман Сущенко повернувся з РФ під час обміну у форматі 35 на 35. Разом з ним до України повернулися 11 політв’язнів (незаконно засуджених у Росії співгромадян), а також 24 моряки (захоплені в районі Керченської протоки (листопад 2018р.).

Роману Сущенку вдалося витримати 1 070 діб у в᾿язниці, а це 2 роки 11 місяців 10 днів. Пережити всі випробування йому допомагали підтримка української та світової спільноти, листи від рідних, друзів, небайдужих українців, а ще книги і малювання. Виставка робіт «Мистецтво з-за грат» вже демонструвалась у Києві, Брюсселі, Парижі, Нью-Йорку, Варшаві, Празі, Кишиневі, Миколаєві та інших містах світу. Але там були представлені збільшені копії малюнків Романа Сущенка. А ось у Кам’янці оригінали робіт автор презентує вдруге. Вперше вони демонструвались в його рідному місті – Черкасах, де він народився 8 лютого 1969 року, де пройшли його шкільні роки. Шістнадцять оригінальних малюнків, які експонуються в картинній галереї КДІКЗ – це роботи, створені Романом Сущенком під час перебування у СІЗО «Лефортово» у Москві з 2017 по 2018 рр.

Автор приїхав на презентацію своєї персональної виставки. Зворушлива, тепла зустріч у стінах картинної галереї, куди завітали земляки, друзі Романа Володимировича, кам’янчани, нікого не залишила байдужим. Розповідь автора про кожний малюнок – це окремі епізоди життя, сповнені приємними спогадами, незважаючи на ті обставини, в яких вони були створені.

Під час презентації Роман Сущенко ще раз наголосив про місію своєї виставки – підтримка громадян нашої країни, політв’язнів, які досі перебувають у російських в’язницях та на тимчасово окупованих територіях нашої країни. Важливість цієї місії в тому, щоб наші співвітчизники відчували підтримку з України, хоча б через листи-підтримки наших громадян. Сьогодні це дуже важливо. Гості виставки долучилися до акції «Напиши листа – підтримай своїх!». Слова підтримки з Кам’янки нашим політв’язням найближчим часом будуть передані українському омбудсмену Т.Денісовій.

Виставка "МИСТЕЦТВО З-ЗА ГРАТ»діятиме в картинній галереї Кам’янського ДІКЗ до 25 жовтня. Запрошуємо усіх охочих!

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 210 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz