Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 03:50
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Вересень » 25 » НАВЧАЛЬНЕ ДІЙСТВО ПРО ДЕКАБРИСТСЬКИЙ РУХ В УКРАЇНІ
14:55
НАВЧАЛЬНЕ ДІЙСТВО ПРО ДЕКАБРИСТСЬКИЙ РУХ В УКРАЇНІ

Сонячний день четверга 24 вересня був насичений був насичений різноплановими навчально-пізнавальними заходами у Кам’янському заповіднику. Про кожен із них і буде вестись мова у стрічці новин.

         У рамках вивчення шкільної програми та у рік 190-ліття з дня повстання декабристів до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського завітали учні 9-их класів Кам’янської ЗОШ № 2. Для школярів завідуючий музеєм Олександр Мушта провів спеціалізовану екскурсію залами Зеленого будиночка за темою: “Кам’янська управа Південного товариства та декабристський рух в Україні”.

         Діти дізналися витоки та передумови зародження революційної течії декабристів на теренах Російської імперії, почули імена очільників цього опозиційного руху, прослідкували разом з ведучим еволюцію та хронологію розвитку антивладної військової організації. Звичайно, основну увагу О.Мушта зосередив на розповіді про представників та діяльність Кам’янської управи та Південного товариства у цілому.

         Учні прослухали інформацію про нерозривний зв’язок між декабристським рухом та Французькою революцією. Саме події у Франції кінця XVIII – початку ХІХ ст., перекидання революційної хвилі на інші країни Європи, прихід до влади Наполеона Бонапарта та подальші війни стали одним із головних джерел для визрівання в майбутньому декабристських організацій. Саме під час вигнання Наполеона солдати й офіцери армії Російської імперії побачило наживо в яких умовах розвиваються прогресивні європейські країни, де не було рабства, утисків, необмеженої влади монарха тощо. Це настільки вразило гвардійців, що зародилася ідея створення таємних товариств, які ставили за мету перенесення досягнень європейського досвіду на територію Російської імперії.

         Одними із таких офіцерів, які пройшли всі поля битв російсько-французької війни були Василь Львович Давидов і Сергій Григорович Волконський. Вони також були вражені розвитком суспільства й економіки європейських держав, долучилися до декабристської організації “Союз Благоденства”, а згодом стали керівниками Кам’янської управи Південного товариства. Впродовж 1820 – 1825 рр. у Кам’янці було проведено багато нарад різнопланової тематики: тут обговорювали долю царської родини, майбутній устрій Російської імперії, плани повстання, програму Південного товариства “Руська правда” тощо. Кам’янська управа була важливим інформаційним та ідеологічним центром Південного товариства, відповідаючи за зв’язки з представниками декабристських організацій, ведучи перемовини з іншими таємними товариствами та відповідаючи за поширення опозиційної ідеології у військових поселеннях.

         На жаль, задуми декабристів не були втілені у життя. Царський режим жорстоко придушив виступ повстанців на Сенатській площі у Петербурзі та в українських землях. Однак, попри це, учасники декабристського стали видатними представниками демократично-революційної течії в Російській імперії першої третини ХІХ ст. Серед них був і наш земляк Василь Львович Давидов. Тож, пам’ятаймо нашу історію та її видатних представників.

Переглядів: 653 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz