Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 07:20
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Листопад » 20 » НАВЧАЛЬНИЙ МАРАФОН ПРО СЛАВНИХ КОЗАЦЬКИХ ВОЇНІВ
17:22
НАВЧАЛЬНИЙ МАРАФОН ПРО СЛАВНИХ КОЗАЦЬКИХ ВОЇНІВ

    

     Впродовж дня четверга, 20 листопада, літературно-меморіальний музей О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відвідали учні молодших, середніх та старших класів Кам’янської ЗОШ № 2, котрі почергово прослухали тематичне заняття про відважних лицарів – козаків-характерників. Ці заходи приурочені до Дня українського козацтва, яке щорічно святкується 14 жовтня. І хоча часовий проміжок між цим святом і сьогоденням чималий, краще пізно, ніж ніколи, чи не так?
    Діти були проінформовані щодо походження козаків-характерників, феномену “характерництва”, представників цієї особливої касти козацтва тощо. Супроводжуючі розповідь традиційного ведучого навчального   дійства –    О.А.Мушти – фото- і відеофрагменти, розкривали ті чи інші особливі риси козаків-характерників, підкреслюючи їхню силу, вміння, знання, надзвичайні здібності та ін. Характерників на Січі було небагато – всього лише 8-10 осіб (менше 1 %) – і це свідчить про те, що лише обраний, вмілий козак міг заслуговувати бути посвяченим до когорти характерників. Згадав ведучий і відомих козацьких ватажків, яких відносили до характерників: Дмитра Вишневецького, Івана Підкову, Максима Кривоноса, Івана Золотаренка та Івана Сірка. 
    Для середніх і старших класів також було показано відео про подвиги сучасного козака-характерника Костянтина Стасюка. Ця, вже в літах (58 років), людина встановила безліч рекордів, які не можуть пояснити науковці: подолання марафонської дистанції (43 км) з вагою, яка становила 40 % від маси його тіла, зниження артеріального тиску піл час фізичних навантажень, перемога у бігу на витривалість над чемпіоном Європи з легкої атлетики та ін. К.Стасюк – яскравий приклад загадок характерництва, нерозгаданих і до сьогодення.
    Для молодших же школярів була показана через мультимедійний пристрій казка, яку озвучував сам автор, відомий дитячий письменник Сашко Лірник. Казка з чудовим закінченням має дещо сумну назву – “Про чорного козака”. У цьому цікавому творі якнайкраще були висвітлені всі ті значимі й об’ємні риси, якими володіли козаки-характерники.
    Спеціальні загони українського козацтва – характерники – за своїми вміннями, майстерністю ні в чому не поступаються розпіареним іноземним аналогам: ніндзя, джедаї, самураї та ін. Пам’ятаймо нашу історію, цінуймо її видатних представників, гордімося нашими славними пращурами. Знай українське, люби українське, живи по-українському. Україна – понад усе!!!

Переглядів: 605 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz