Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 20:51
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Травень » 21 » НЕЙМОВІРНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ-2018 У КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ
20:34
НЕЙМОВІРНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ-2018 У КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ

    Структурні підрозділи Кам’янського державного історико-культурного заповідника традиційно активно і насичено відзначили своє професійне свято. Впродовж дня 18 травня (Міжнародний день музеїв) була проведена низка різноманітних ознайомчих, пізнавальних і навчальних заходів, котрі власне, й ознаменували свято музейних працівників.

      День почався із вітань від керівників міста й району Б.Солошенка, В.Тірона та С.Сундукова колективу заповідника. У своїх напутніх словах очільники побажали професійного зростання, натхнення та всіляких успіхів. Грамотами районної ради та держадміністрації з нагоди Міжнародного дня музеїв були нагородженні Н.Пугач, О.Мушта, Л.Висоцька та Ю.Ляшко.

    Далі, впродовж дня, ніби як подарунок, музеї заповідника відвідали цілих три делегації екскурсантів: відділення швидкої допомоги м.Черкаси, вчителі-методисти з Черкаського району та збірна туристів-науковців Черкащини. Всі вони ознайомились з експозицією літературно-меморіального музею Пушкіна і Чайковського, прогулялись алеями парку ім. Декабристів та відвідали Тясминський каньйон. Окремі охочі прокатались на човнах по річці, побачивши особливості флори і природи з середини.

    Міжнародний день музеїв – 2018 в історичному музеї Кам'янського історико-культурного заповідника пройшов, як завжди, надзвичайно активно. Із самого ранку й до вечора двері музею були відчинені для численних відвідувачів та гостей, адже програма святкового дня була насиченою, цікавою і різноплановою.

    В першій половини дня, вже традиційно, найбільша увага музейників приділялася юним відвідувачам. Так, завідуючий музеєм Юрій Ляшко підготував для школярів цікаве й пізнавальне тематичне заняття «Хто, як і чим захищав Україну». Це заняття відвідали учні 7-Б, 8-А, 3-В класів Кам’янської загальноосвітньої школи №1; 7-А, 7-Б та 8-Б класів Кам’янської загальноосвітньої школи №2; 9-А та 9-Б класів Кам’янського еколого-економічного ліцею. Заняття познайомило учнів з історією нашого народу, пов’язаною із захистом рідної землі. Діти мали змогу дізнатися про холодну й вогнепальну зброю, якою захисники України боронили колись і боронять сьогодні свою Батьківщину. Звісно, найцікавішою для дітей була можливість самим доторкнутися до зброї, спробувати розібрати й зібрати автомат, а особливо, зробити фото на пам'ять.

       Науковий співробітник історичного музею Лариса Висоцька підготувала цікаве заняття для молодших школярів «В гостях у родини Давидових», що проходило в меморіальній кімнаті П.І.Чайковського. Заняття познайомило дітей з історією будинку, в якому зараз знаходиться історичний музей, з родиною Давидових, які мешкали тут, з їхнім побутом, святами та розвагами. Велике захоплення в дітей викликала гра у фанти, під час якої вони змогли проявити свої знання, вміння та кмітливість (наприклад, одним із завдань було на дотик, із зав’язаними очима, відгадати музейний експонат).

    Зал етнографії історичного музею також був наповнений дитячим гамором. Тут відбувалося тематичне заняття «Відгадай музейний експонат», яке підготувала старший науковий співробітник історичного музею Наталія Пугач. Дітлахи, поділившись на дві команди, відгадували українські народні загадки про експонати, розміщені в цьому залі, знаходили їх та розповідали, що вони знають про ці речі. Ще одним завданням було знайти літери, заховані за деякими експонатами, і скласти з них слово, що також пов’язане з українським побутом.

      Згадані тематичні заняття відвідали учні 3-В класу Кам’янської загальноосвітньої школи № 1 (класовод Тинда Ірина Флоріанівна). Нагородою для дітей за активність стали різноманітні смаколики, а весь клас отримав символічну медаль «Друзі музею».

     Окрім того, гості історичного музею мали змогу познайомитися з виставкою авторської іграшки Наталії Василенко, що експонується в картинній галереї. З творчістю кам’янської майстрині відвідувачів знайомила науковий співробітник історико-культурного заповідника Алла Єфремцева.

     Спеціально до Дня музеїв завідувач музеєм О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, історик О.Мушта представив на розсуд свій новий проект. Для учнів 10-х класів Кам’янської ЗОШ № 2 була проведена екскурсія міськими органами влади. Діти прослухали короткий екскурс історії про управління державою, дізнались про принципи і методи керування, почули інформацію щодо управління Кам’янщиною нового часу. Більш детально учні дізнались про органи влади у місті в ХХ ст. Разом із ведучим вони пройшлись біля будівель установ влади того періоду – райком, міськрада, райвиконком, – де були проінформовані про повноваження владних центрів, їхню співпрацю, функціональні особливості тощо. Наприкінці екскурсії діти зайшли до Будинку Рад. Тут із сучасними особливостями управління їх ознайомили у своїх кабінетах міський голова В.Тірон та перший заступник голови Кам’янської РДА. В.Шульга. На пам’ять діти змогли сфотографуватись у кріслах керманичів нашого міста і району.

     Вперше святкові заходи у Кам’янському заповіднику доповнилися літературно-музичним перфомансом. Дане дійство відбулося у музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського.

      Перформанс або Перфоманс (від англ. performance – вистава,спектакль, від perform) – одна з форм акціоністського мистецтва, де твором вважають дії автора, за якими глядачі спостерігають у режимі реального часу.

    Започаткований у XX ст. виявляється не тільки у театральних постановках, але і в літературі, візуальній та музичній сферах. В основі перфомансу лежить уявлення про творчість, як спосіб життя.

      Вихованці літературної студії ім. Данила Кононенка (керівник Т.Чупак) разом з працівниками заповідника представили на суд глядачів власну творчість у незвичному ракурсі. Відвідувачі переглянули кілька сторінок перфомансу – поетичну «Поезія – це завжди неповторність», сімейну «Родинні обрії», патріотичну «Україно, ти моя молитва», пейзажну «Тихомрійність» та любовну «Покличу іменем твоїм».

     Поетичні образи підсилювала музика, костюми, акторська гра тощо. Данило Кононенко, ім’я якого носить студія, незримо був присутнім на заході, адже прозаїки декламували саме його поетичні твори. Поети ж дарували публіці власні творіння.

    Надзвичайно цікавою для кам’янчан стала презентація унікального фотопроекту «Благословенні Богом українки» (історичний музей, картинна галерея), авторами якого є черкащанки, фотографи Катерина Друзь та Анна Криворотова. Виставка, на якій представлені 30 портретів жінок в образах панянок кінця ХІХ століття, присвячена, в першу чергу, українській жінці та її вмінню одягатися. Адже саме жінка є уособленням краси на землі, а українка – то втілення чарівності, лагідності, щирості й відданості. Протягом багатьох років наші дівчата доводили, що вони є найкрасивішими й найрозумнішими.

     Всі знають українських дівчат уквітчаних вінками та стрічками, але мало хто згадує про жінок, саме заміжніх, які ув'язували голову хусткою та тим самим прикрашали себе, – зазначили автори проекту. – Тож проект покликаний показати українську заміжню жінку – гарну веселу модну та різноманітну. На фотомайданчику під час фотосесій, ми всіляко намагалися дати відчути нашим моделям себе особливими, приділяючи увагу та створюючи індивідуальний образ кожній. Окрім того, виставка – це ще й можливість продемонструвати сучасним панянкам різновиди зав’язування хусток, очіпків.

     Звісно, кам’янчанки із задоволенням взяли участь у майстер-класі із пов’язування хустки, щоб спробувати відчути себе справжньою українською красунею.

    Завершив насичений день концерт бардів на майданчику біля літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Місцеві кам’янські музиканти-гітаристи Є.Баляс та В.Круковський виконали (наживо) іноземні хіти 1990-х – поч. 2000-х рр. Святковий день закінчився у прямому і переносному значенні на мажорній ноті.

     Заходи на День музеїв-2018 вже стали історією. Але ми не припиняємо працювати на благо процвітання культурно-мистецької сфери. Чекаємо ваших відгуків і пропозицій.

П.С. Більше фото Ви можете знайти на нашій групі у Facebook https://www.facebook.com/pg/Kamyanka.Zapovidnuk/photos/?tab=album&album_id=1697246326995491

Переглядів: 447 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz