Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 24.04.2024, 03:46
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Травень » 19 » НІЧ В КАМ’ЯНСЬКИХ МУЗЕЯХ-2016: НАСИЧЕНІ ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ АКЦІЇ
19:17
НІЧ В КАМ’ЯНСЬКИХ МУЗЕЯХ-2016: НАСИЧЕНІ ЗАХОДИ ЗАГАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ АКЦІЇ

   Вже четвертий рік поспіль Кам’янський заповідник проводить різноманітні святкові дійства, приурочені міжнародному дню музеїв, який відзначається 18 травня. Ці заходи вміщені в рамках проведення всеєвропейської мистецької акції “Ніч в музеї”, започаткованої у Франції на поч. 2000-х рр.

        Все розпочалось у літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Саме тут науковий співробітник заповідника О.Ткаченко презентувала фотовиставку “Ю.Л.Давидов – популяризатор творчості П.І.Чайковського (до 140-річчя з дня народження племінника композитора)”. Присутні гості дізнались сторінки біографії Ю.Л.Давидова, прослухали інформацію про його сім’ю та мистецькі заслуги. Левову частину свого життя Юрій Давидов присвятив створенню експозиції будинку-музею П.І.Чайковського у м.Клін, впорядкуванні його епістолярної спадщини, звеличенні постаті композитора тощо. Був причетний Ю.Давидов, його доньки Ірина та Ксенія, і до формування експозиції в інших музеях П.І.Чайковського: у м.Воткінськ та у Кам’янці. Зокрема, саме завдяки старанням Юрія Львовича у нашому літературно-меморіальному музеї всі гості можуть дивитись на один з найцінніших експонатів – особисте піаніно Чайковського. Як бачимо, Ю.Давидов – видатний представник музейної сфери, тому фотовиставка на його честь гармонійно влилась у відкриття “Ночі в музеї- 2016”.

         Далі в музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського заходи продовжились. Дуже поширені під час проведення “музейних ночей” практичні дійства – майстер-класи – цього разу були представлені і у Кам’янському заповіднику. У шостій кімнаті Зеленого будиночка проводився майстер-клас по візажу і зачісці. Умілий перукар із с.Тимошівка пані Людмила навчала і показувала гостям як робити різні види зачісок, знайомила із прийомами накладання візажу. “Моделями” цього майстер-класу були працівники музею та присутні на заході юні кам’янчанки. “Результати” цього практичного процесу можна переглянути нижче на відповідних світлинах. Паралельно, в історичному музеї, проводився ще один майстер-клас – по плетінню ляльки-мотанки.

         Опісля, у музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відбулась театралізована екскурсія. Залами Зеленого будиночка про минуле нашого міста гостям розповідали власниця Кам’янки Катерина Миколаївна Давидова (Л.І.Туренко), дружина-декабристка Олександра Іванівна Давидов (О.О.Ткаченко), композитор Петро Ілліч Чайковський (О.А.Мушта), сестра композитора Олександра Іллівна Давидова та друг сім’ї Давидових Ната Плеська (Т.П.Бичок). Однозначно, рольове озвучення історичної хроніки нашого краю сприймалось позитивно, живо і радісно. Звичайно, під час екскурсії звучала і жива музика на сімейному роялі Давидових (у виконанні Т.П.Чупак).

         Заходи у музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського закінчилися “поетичними сутінками”. Юні віршописці з міста і району читали присутнім свої поезії. Також діти розповідали гостям про власне бачення поетичної творчості, джерела натхнення, особливості тематики своїх робіт та ін. Свої вірші читала і вже знана поетеса Таміла Чупак. Саме під час “поетичних сутінків” у музеї Таміла Петрівна повідомила, що нещодавно утворена у Кам’янці літературна студія (всі діти, які читали вірші, сюди входять) буде носити ім’я нашого славного земляка Данила Кононенка.

         Святкові дійства, приурочені міжнародному дню музеїв, надалі перенеслись до історичного музею. Тут завмузеєм Юрій Юрійович Ляшко провів цікаву і пізнавальну екскурсію, а також розповів про експонати виставки, присвячені подіям російсько-української війни.

         Однак, природно, вінцем “Ночі в музеї-2016” стала літературно-музична композиція “У ритмі танго”, підготовлену і проведену зусиллями камерного ансамблю заповідника. Численні гості цієї прекрасної музичної феєрії слухали історії виникнення, розвитку і поступу танго та насолоджувались звучанням творів композиторів-“тангописців” різних епох: Гарделя, П’яццоли, Сабадаша, Горчинського та ін. Під час вечора свій власно складений танго на розсуд публіці зіграла вихованка місцевої дитячої музичної школи Софія Захаренко. Вийшло – прекрасно. В нас росте достойна заміна бувалим музикантам. Як завжди, концерт камерного ансамблю заповідника пройшов захоплено і яскраво, подарувавши море позитиву, радісних емоцій і забезпечивши духовний відпочинок. “Перлина” заповідника продовжує сяяти неймовірним блиском.

         “Ніч в музеї-2016” в Кам’янському заповіднику відбулась. І вже зараз ми думаємо про наступну музейну ніч. Європейська традиція вже стала звичкою, тож чекаємо нових зустрічей.

Переглядів: 591 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz