Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 10:00
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Вересень » 10 » Осінь у Кам’янці – поезія чи проза…
20:50
Осінь у Кам’янці – поезія чи проза…

Як в нації вождів нема –

Тоді вожді її поети!

    Правдивість цих слів Є.Маланюка підтверджує наша українська історія. Адже влучне слово великих поетів, мислителів, пророків здатне творити дива, вигравати найзапекліші битви. В різні періоди історії України саме письменники ставали вождями нації. За мудрим висловом нашого Кобзаря:

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос більш нічого.
А серце б'ється ожива,
Як їх почує!.. Знать, од бога
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди!

    А в Україні і далі точиться війна, точиться саме на тих територіях, які найбільше зрусифіковані, адже частина населення не усвідомлює себе українцями. Не випадково Ліни Костенко писала, що «нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

    Отож в наш час є велика потреба і необхідність підтримувати тих, хто в прийдешньому гостритиме полум’яне українське слово, як шаблю. Наше завдання допомагати дітям, починаючим поетам і прозаїкам, майбутньому України.

   У день міста відбулося вже традиційне літературно-мистецьке свято “Поетична осінь у Кам’янці”. На нього було запрошено відомих черкаських письменників, членів НСПУ, Сергія Ткаченка, Івана Дубініна, Катерину Вербівську та Ганну Клименко-Синьоок, які увійшли до складу журі літературного конкурсу і подарували слухачам хвилини неймовірної насолоди, презентувавши кам’янській публіці власну творчість.

    Цьогоріч не лише юні поети, а й прозаїки змагалися між собою. Члени журі називали переможців у двобоях, півфіналі та фіналі. Авторитетні письменники відзначили високий рівень цьогорічного конкурсу. Відповідно було названо переможців у шести номінаціях.

   Переможцем у номінації «Надія» стала наймолодша учасниця конкурсу, учениця 4 класу Косарської ЗОШ Даринка Пархоменко. Подарунок їй вручив депутат обласної ради Сергій Воронов.

    Справжнім філософом у поезії (номінація «У кожному із нас уже живе філософ») було визнано Ростислава Юрика, учня 7 класу ЗОШ №1. Найкращим поетом-пейзажистом («Природа – джерело наснаги і краси») стала Анастасія Снігур, учениця 7 класу ЗОШ №2. А учениця 9 класу цієї ж школи Яна Косюк отримала відзнаку, як кращий прозаїк-казкар – номінація «Казковий світ мого дитинства».

    Багато чудових і вражаючих віршів на конкурсі було присвячено Україні, боротьбі за її незалежність та війні на сході. Журі було непросто обрати переможця. Та в результаті бурхливого обговорення кращим поетом у номінації «Я люблю Україну!» стала учениця 11 класу ЗОШ №2 Дарія Абзелімова.

     Хоча прозаїки вперше брали участь у конкурсі, але здавалося, що їхня творча фантазія не має меж. У результаті запеклої боротьби кращою у прозі (номінація «Безмежний світ моєї уяви») стала Захаренко Софія, учениця 8 класу еколого-економічного ліцею.

     Багато теплих і зворушливих слів відомими на Черкащині, та й в Україні, письменниками було висловлено на адресу Діани Геріх – учениці 8 класу ЗОШ №1, Зої Заярнюк – 9 класу Вербівської ЗОШ, Аліни Сергійчук – 10 класу Михайлівської ЗОШ, Світлани Бабенко – 9 класу ЗОШ №3. Всі конкурсанти отримали подарунки. А в кінці нагородження голова журі, поетеса Катерина Вербівська назвала переможця «Поетичної осені в Кам’янці-2017”. Гран-прі конкурсу отримала учениця 10 класу еколого-економічного ліцею «Камелія» Дарина Бондаренко.

   Осінь у Кам’янці розпочалася першим дзвінком та Днем міста, у якому живуть прекрасні талановиті діти. Не всі стануть письменниками, не всі будуть займатися в майбутньому творчістю, але те прекрасне, що вони мають у своїх душах, ніколи не зробить їх черствими і байдужими людьми.

    Хочеться щиро подякувати керівництву Кам’янської міської ради за підтримку свята, забезпечення всіх його учасників подарунками. Сподіваємось, що колись наш скромний захід переросте в літературний фестиваль, який збиратиме у Кам’янці відомих і починаючих письменників з усієї України, а теперішні переможці будуть його справжньою окрасою.

Переглядів: 739 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz