Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 02:31
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Жовтень » 31 » ПОВЕРНЕННЯ
18:52
ПОВЕРНЕННЯ

2 жовтня в картинній галереї Кам’янського державного історико-культурного заповідника відбулася унікальна мистецька подія – презентація виставки «Повернення».

В експозиції виставки представлені роботи із колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва (м. Київ), які дають можливість познайомитись із надзвичайно цікавим періодом творчого експерименту в мистецтві України початку ХХ ст., коли народні майстри працювали поруч із професійними художниками-новаторами.

Кожний з представлених на виставці авторів – Євмен Пшеченко та Василь Довгошия із с. Вербівка, Ганна Собачко-Шостак і Параска Власенко із с. Скопці – народні майстри яскравого індивідуального самовияву, які віртуозно володіли лінією, ритмом, кольором. Більше ніж через 100 років ці твори мистецтва повернулися на малу батьківщину.

На відкриття виставки завітала делегація Національного музею українського народного декоративного мистецтва на чолі з генеральними директором Л.В.Строковою, родичі Василя Довгошиї - А.Г.Довгошея, С.Г. Довгошея, Є.С. Довгошея, Л.А. Довгошея, В.А. Бражник (голова Вербівської селищної ради), Н.В. Парій - директор Вербівської загальноосвітньої школи, В.І. Тірон - голова Кам'янської ОТГ, О.І. Полячок - директор музею Кароля Шимановського, (м. Кропивницький).

Символічно, що презентація відбулася саме 2 жовтня. Адже в цей день 145 років тому народилася Наталія Михайлівна Давидова (уроджена Гудим-Левкович), дружина Дмитра Львовича Давидова, племінника П. І. Чайковського –– художниця, колекціонерка, дизайнерка, очільниця Київського кустарного товариства, організаторка та ідейна натхненниця Вербівської артілі вишивальниць.

Митець широкого діапазону, Наталія Давидова створилау Вербівській майстерні цікаву творчу атмосферу експериментальних пошуків, де поруч творили професійні художники, які працювали в стилі модерн і авангард (серед яких Олександра Екстер,Казимир Малевич, Ольга Розанова, Любов Попова, Надія Удальцова та ін.) та народні майстри. Здійснювався складний і надзвичайно цікавий творчий процес, в якому відбувався взаємовплив народного та професійного мистецтв. На жаль, більшість оригіналів цих робіт були знищені в буремні роки першої чверті ХХ ст.

На багатьох виставках, які проходили в Україні, Росії, Чехії, Німеччині, Франціїпоруч із творами, виконаними у вербівській майстерні, були представлені вишивки та килими «Кустарного пункту А. Семиградової та Є.Прибильської».

У 1910 р. в маєтку Анастасії Семиградової у с. Скопці Полтавської губернії (нині – с. Веселинівка Київської обл.) було організовано кустарний пункт та навчально-показову килимову майстерню. Художнім керівником до майстерень запросилиЄвгенію Прибильську (1880-1948).

Художниця, дослідниця народного мистецтва, кураторка виставок та колекціонерка, росіянка за походженням Євгенія Прибильська більшу частину життя провела в Україні. Закінчивши Київське художнє училище, у 1908-1910-х рр. зацікавилася давнім мистецтвом України.

Вивчала церковне шитво та тканини XVIII ст., робила замальовки в ризницях Софійського собору та Києво-Печерської лаври.

Захоплення мистецтвом доби бароко та модерну, українським традиційним народним мистецтвом Євгенія Прибильська реалізовувала на практиці, ставши художнім керівником навчально-показової майстерні у с. Скопці.

До роботи в артілі залучалися селянки, які згодом під її керівництвом ставали цікавими творчими особистостями. Найвідоміша з них – Ганна Собачко-Шостак.

Виставка «Повернення»дарує усім охочим можливість ознайомитись і відкрити для себе індивідуальну творчість народних майстрів – наших земляків Євмена Пшеченка та Василя Довгошиї із Вербівки та Ганни Собачко-Шостак і Параски Власенко із с. Скопці.

Справжньою окрасою презентації виставки були музичні виступи у виконанні камерного хору "Кам'янка", дуету Марії Полячок та Світлани Концедалової (м. Кропивницький) та камерного ансамблю Кам'янського заповідника (керівник

Тетяна Голуб, солістки - Алла Єфремцева та Таміла Чупак).

Переглядів: 207 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz