Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 24.04.2024, 06:04
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Березень » 18 » ПРОВЕДЕНО НАВЧАЛЬНИЙ ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ О.С.ПУШКІНУ
18:35
ПРОВЕДЕНО НАВЧАЛЬНИЙ ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ О.С.ПУШКІНУ

   В рамках освоєння шкільної програми до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського завітали учні 9-го класу Кам’янської ЗОШ № 2, які побажали ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Олександра Сергійовича Пушкіна. В зв’язку із цим, було підготовлено тематичне заняття про життєдіяльність О.С.Пушкіна, яке як завжди чудово провела Таміла Петрівна Чупак.

         Діти прослухали інформацію про сторінки життя поета, його родину, найближче оточення та ін. Особливо детально Т.П.Чупак зупинилась на висвітленні ліцейських років митця, де і зародилось його величне поетичне вміння, періоду Південного заслання, що посприяло тому, що Олександр Сергійович опинився у Кам’янці, сімейного життя, пронизаного багатьма легендами та трагічним кінцем.

         Саме “завдяки” засланню О.С.Пушкін потрапив до Кам’янки. Тут він перебував двічі: з листопада 1820 по березень 1821 р. та у листопаді 1822 р. Залишив поет у Кам’янці й чимале творче надбання. Тут були написані наступні вірші: “Нереида”, “Редеет облаков летучая гряда”, “Я пережил свои желания”, “Адели”, закінчено написання поеми “Кавказький бранець”, розпочато поему “Вадим”, написано чорновий варіант поеми “Кинжал”, вірша “Послание к Зеленой лампе” тощо. Кам’янський період, як бачимо, був багатий і насичений, про що поет не раз згадував у подальшому.

       Закінчив же Олександр Пушкін своє життя, як відомо, на дуельному полі, захистивши честь красуні-дружини Наталії Гончарової. Рана, нанесена поету Ж.Дантесом виявилась смертельною, хоча в наш час її можна було залікувати. Однак доля поетові судилася така, що навіть світ цей він залишив не просто так, а по-незвичному, нетрадиційно, поетично.

      Звичайно, в тематичному занятті були використані різні світлини, зображення картин тієї епохи, портретів Пушкіна та відеофрагменти з біографічного фільму про поета, що дуже допомогло у розкритті тих чи інших фактів його насиченої біографії. Крім цього, Таміла Петрівна виконала пісні на слова О.С.Пушкіна “Храни меня мой талисман” та “Редеет облаков летучая гряда”, що ще більше допомогло (сподіваємось) у засвоєнні матеріалу та наповнило зал музею прекрасною музикою.

         Нагадаємо, що саме перу поета належить перша літературна згадка про наше місто у публіцистичних джерелах. У вірші-посланні власнику Кам’янки В.Л.Давидову від 1824 р. поет написав: “…Тебя, Раевских и Орлова, и память Каменки любя…”. Цим Олександр Пушкін навіки пов’язав себе з Кам’янкою, яка й сьогодні шанує пам’ять поета. 

Переглядів: 629 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz