Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 19:44
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Січень » 30 » ПРОВЕДЕНО ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ПРО ДЕНЬ СОБОРНОСТІ
08:51
ПРОВЕДЕНО ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ПРО ДЕНЬ СОБОРНОСТІ

    Щороку 22 січня Україна святкує День Соборності. Ця знаменна подія сталась ще в далекому 1919 році, однак своєї значимості не втратить ніколи. Кам’янський заповідник, в зв’язку з цим святом, підготував для школярів, вже напевно будемо казати “традиційне”, навально-ознайомче дійство. Автор і ведучий – Олександр Мушта. Першими, хто відвідав цей захід, стали учні 11-их класів Кам’янської ЗОШ № 1.

         Діти дізнались про передумови ідеї єдності України, прослухали історичний зріз про дотичні цілі возз’єднання держави події, разом із ведучим осягнули глибину ідеї соборності. Впродовж століть етнічні межі України змінювались і зростали, набувши остаточного змісту в ХІХ ст. Чи не найбільше для обґрунтування соборності України зробили видатні вченні Галичини і Наддніпрянщини: М.Грушевський, Ю.Бачинський, М.Міхновський та ін. Саме завдяки їх старанням лозунг “Одна єдина соборна Україна” стала на чолі політичних програм чи не кожної політичної партії України ХІХ – поч. ХХ ст.

         Перша світова війна, розпад імперій дозволив втілити ідею соборності в життя. Керівництво ЗУНР та Директорії детально обговорювали процедуру об’єднання України впродовж листопада 1918 р. – грудня 1919 рр., прийнявши відповідні законодавчі постанови. Остаточно ж проголошення соборності відбулося 22 січня 1919 р. в Києві на Соборній площі. Віковічна мрія українського народу стала реальністю. Цікаво було слухати й особисті думки дітей відносно цих непростих питань української історії першої третини ХХ ст. Приємно констатувати дорослість мислення та розуміння суті проблемних тем нашої минувшини.

         Ще приємніше говорити, що проголошення Соборності України тісно пов’язане з нашим рідним краєм. Уродженець с.Жаботин, представник Директорії УНР,  вчений-геолог Федір Швець урочисто зачитав Акт Злуки між ЗУНР та УНР, навіки вкарбувавши своє ім’я у вітчизняну історію. Звичайно, цей факт був також детально висвітлений перед школярами.

         Як відомо, що не все було так гладко й замріяно. Дуже швидко, нове формально об’єднане керівництво УНР розсварилось, рішучі кроки по злуці не були проведені, а зовні ще й держава була оточена запеклими ворогами. Все це й призвело до розшматування України. Однак, попри все, пам’ять про цю світлу подію назавжди збереглась в серцях відданих синів Батьківщини.

    Вперше день Соборності відсвяткували в 1939 р. у формально незалежній Карпатській Україні (через півроку окупована Угорщиною), продемонструвавши успадкування традицій. Далі був півстолітній період радянського забуття і лише 22 січня 1990 року, після мільйонної акції “Ланцюг єднання” свято було відновлено, ставши символом нероздільності України. Тож цінуймо нашу соборність і пам’ятаймо зусилля, які були витрачені для її реалізації. Слава Україні!!!

Переглядів: 703 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz