Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 14:46
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Лютий » 26 » ПРОВЕДЕНО ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ПРО ДУЕЛЬНИЙ РИТУАЛ
18:12
ПРОВЕДЕНО ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ПРО ДУЕЛЬНИЙ РИТУАЛ

Місяць лютий визначний на різноманітні пам’ятні й на жаль поминальні дати: загибель Небесної Сотні, річниця виводу військ з Афганістану, до чого додаються ще сучасні трагічні події на Сході. Крім цього, описаний вище місяць особливий для Кам’янського заповідника, адже саме 10 лютого 1937 р. був утворений його альама-матер – літературно-меморіальний музей О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Це сталося (утворення) в день сторіччя з дня смерті Олександра Пушкіна, який, нагадаємо, загинув на дуелі з французьким офіцером Жоржем Дантесом. Саме про традицію дуелей на Європейському континенті йшлося в черговому тематичному занятті в музеї.

         Діти 10-го класу Кам’янської ЗОШ № 1 прослухали інформацію про предтечі й “бойових попередників” дуелей, коротко ознайомилися з різними деталями дуельної процедури, переглянули відео про бій на шаблях з відомого кінороману Єжи Гофмана “Огнем і мечем” тощо. Про збройні особливості дуелей з наочним показом ведучий заходу – Олександр Мушта – ознайомив учнів у першій залі музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського.

Школярам були розказані загальні властивості та історія шпаги Василя Львовича Давидова, яка розміщена в музейній експозиції. Нагадаємо, що цю шпагу в музей нам доставив Борис Вузленко, який був “позичив” її під час визвольних змагань 1917 – 1920-х рр., а згодом, після років заслання, повернув її у надійне й потрібне місце. Крім цього, О.Мушта розповів дітям й про набір французьких дуельних пістолів з усім начинням, з яких так часто стрілялись у “боях за честь”. Дуелі на пістолях були найбільше поширені в Європі, маючи понад 10 різновидів.

Старшокласники почули відомості й про найекзотичніші дуелі в Європі: на повітряних кулях; з використанням колунів, лез, бритв, отруйних пігулок, змій тощо. Вид й характер дуелей дуже часто залежав від фантазії його учасників.  

Учні також дізналися про найвідоміших дуелянтів, зокрема Федора Толстого-“Американця”, який відправив на той світ понад дюжину противників й чимало поранив. Таким же нестримним дуелянтом був і Олександр Сергійович Пушкін, який за життя подав 29 викликів на дуель, 7 з яких відбулися. Тому зовсім невипадково, що він зустрів свою загибель на полі дуельної битви, захищаючи дружину й власну честь.

Переглядів: 605 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz