Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 13:45
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Листопад » 12 » ПРОВЕДЕНО ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ПРО КОЗАКІВ-ХАРАКТЕРНИКІВ
17:44
ПРОВЕДЕНО ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ПРО КОЗАКІВ-ХАРАКТЕРНИКІВ

   Осіння пора значима для наших славетних пращурів – українського козацтва, яких повсюдно згадують, частують і відзначають на День Покрови Пресвятої Богородиці – 14 жовтня, – котре вважалось найбільшим православним святом для козаків. Саме на честь привілейованої касти козацтва – характерників – було підготовлено навчально-ознайомче тематичне заняття. Першими, хто побував на цьому інформаційному заході, стали учні 8-го класу Косарської ЗОШ. Дійство проходило в літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського.

         Ведучий заходу – завідуючий музеєм Олександр Мушта – ознайомив дітей з витоками й передумовами появи козаків-характерників (яких ще називали галдовниками  чи химородниками) на терені українських земель, пояснив загальну суть “характерництва”, назвав їх найвидатніших представників та ін. Особливо увагою був виділений процес підготовки, вишколу, навчанню мистецтва характерництва, що передавалось особисто від досвідченого козака до його умілого молодшого послідовника. Характеризувалось з уст ведучого й незвичні вміння та здібності воїнів-химородників, які в загальному носили назву “Козацький спас”: здатність постійно бути неушкодженим у бою, чудово володіти зброєю, наводити жах на ворогів, бути непомітним у чужих таборах, володіннями магічними здібностями тощо.

         Згадав О.А.Мушта і найвідоміших характерників, серед яких були: Д.Вишневецький, І.Підкова, М.Кривоніс, І.Золотаренко, і, звичайно, І.Сірко. Всі вони вирізнялись загартованим характером, силою, організаторськими вміннями, міцним здоров’ям, прекрасним бойовим вишколом та певними надприродними здібностями. Так, скажімо, І.Золотаренко відправила на той світ не проста турецька шабля чи свинцева маса, а освячена у церкві срібна куля, оскільки, вважалося, що проста зброя козацького полковника не бере. Інший славний козак – Іван Підкова – відзначався великою силою: він міг розігнути підкову, повалити бика, зупинити на ходу воза з кіньми. Проте, однозначно, найвідомішим характерником був Іван Сірко. Ходили легенди, що майбутній кошовий отаман народився з 2 зубами, через це його не хотіли хрестити, але батько сірка не зважав, говорячи, що цими зубами син буде гризти ворогів. Так і сталося. І.Сірко став найвидатнішим кошовим отаманом, бувши обраним рекордні 22 рази на отаманство та провівши 55 переможних боїв, не зазнавши при цьому жодної поразки. Турки називали Сірка “урус-шайтан”(руський чорт), лякаючи ним малих дітей. І.Сірко, його постать і подвиги навіки вкарбовані у славну козацьку історію.

         Хоча багато фактів про характерників мають міфологічне чи легендне походження, ми маємо завжди пам’ятати й цінувати наших славних предків, риси яких унаслідували багато сучасних українських воїнів, які захищають терени нашої рідної держави. Слава Україні!!!

Переглядів: 698 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz