Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 01:30
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Березень » 22 » Проведено тематичне заняття про особливості періоду Хрущовської “відлиги” в Кам’янському районі
23:18
Проведено тематичне заняття про особливості періоду Хрущовської “відлиги” в Кам’янському районі

   В літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відбувся черговий пізнавальних захід. Учні 11-го класу Кам’янської ЗОШ № 1 прослухали тематичне заняття про Кам’янщину за часів правління М.Хрущова. Автор і ведучий заходу – завідувач музеєм Олександр Мушта.

    Цей період був особливим в історії міста і району. Саме починаючи з 1950-х рр. почалася забудова Камянки і перетворення його на значимий промисловий центр.

      Стимулом до таких перетворень стало утворення у 1954 р. Кам’янського району з центром в одноіменному містечку, загальна політика М.Хрущова щодо зменшення військових витрат і політики масового житлового будівництва та присвоєння м.Кам’янка у 1956 р. статусу міста районного підпорядкування. Все це в комплексі призвело до зведення різних інфраструктурних обєктів – лікарні, ощадкаси, пожежного депо, літнього кінотеатру та ін., котрі постали саме наприкінці 50-х – на поч. 60-х рр. ХХ ст.

     Інфраструктурне і житлове будівництво було б неможливим без розвитку промислових підприємств – машинобудівного, спиртового, масло-, цукрового заводів. Всі вони в цей час оновлювали виробництво, поліпшували ефективність праці та технічні можливості, й відповідно, сприяли робітникам у виділенні земельних ділянок та побудові жилих масивів. Особливо слід виділити машинобудівний завод, який в цей час очолював М.О.Бондаренко. Завод був всесоюзного підпорядкування, став експортувати продукцію в різні країни світу, й посприяв електрифікації та проведенні водогону в Кам’янці.

   На жаль, розвиток промисловості і будівництва не поєднувався із власне україноцентричними світоглядними процесами. Виховання проводилося в умовах соціалістичного реалізму, ідеологічно-національне заборонялося, українське могло існувати лише через призму комуністичних приписів, що призводило до виростання поколінь радянських людей. До сьогодні це має негативні наслідки у розбудові незалежної України.

      Кам’янка і села району не оминули кукурудзяна лихоманка, боротьба із самогоноварінням і релігією, гігантоманія М.Хрущова – об’єднання колгоспів, районів, об’єктів тощо. Але, позитиви теж мають місце. Саме Хрущов покінчив з культом особи Сталіна, дав селянам паспорти, провів реабілітацію засуджених. Одним із реабілітованих був і Борис Вузленко – член Кам’янської “Просвіти”. Він повернувся із таборів у 1959 р. і невдовзі виявив у себе заховану ще з юнацьких часів шпагу декабриста В.Давидова. В цьому ж році Б.Вузленко подарував цю шпагу музею Пушкіна і Чайковського. І до сьогодні цей експонат є прикрасою нашого закладу. Тож, пам’ятаймо, що саме в часи “відлиги” М.Хрущова музей збагатився таким цікавим і цінним предметом.

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 603 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz