Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 24.04.2024, 23:24
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Листопад » 28 » ПРОЗВУЧАЛА ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ “ЧАЙКОВСЬКИЙ І РОДИНА ДАВИДОВИХ”
22:36
ПРОЗВУЧАЛА ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ “ЧАЙКОВСЬКИЙ І РОДИНА ДАВИДОВИХ”

      Сьогодні, 28 листопада, офіційно стартував ХІІ відкритий дитячий музичний конкурс пам’яті П.І.Чайковського.  Юні музиканти (піаністи і скрипалі) з різних міст й містечок України прибули до Кам’янки, щоб позмагатися між собою у набутій мистецькій майстерності.

     У перший день конкурсного дійства відбувся заїзд, реєстрація та поселення учасників, ознайомлення з принадами нашого міста, його визначними пам’ятками тощо. Також, цього ж дня, для конкурсантів, їхніх батьків, педагогів та для простих кам’янчан  був організований літературно-музичний вечір “П.І.Чайковський та родина Давидових”.

     Ведуча заходу – Таміла Петрівна Чупак – розповіла глядачам історіє взаємин П.І.Чайковського з родиною його сестри у Кам’янці, коротко розкрила життєву стежину кожного з племінників композитора, яких він дуже любив, ознайомила з іншими цікавими моментами. Зазначимо, що чимало пізнавальної інформації під час проведення композиції було озвучено вперше.

     Любов Петра Ілліча Чайковського до Кам’янки невід’ємно перекликається із його теплими почуттями до своєї рідної сестри – Олександри Давидової, яка стала тим генеалогічним мостом, який з’єднав геніального музиканта з нашими рідними теренами. “Ундіночка”, “Сонечко”, як називали в родині О.І.Давидову завжди поділяла радість і смуток з братом, між ними виробилися взаємні близькі й відверті родинні відносини. Все життя вони намагалися підтримувати один одного, а після смерті “Милої Сані” у 1891 р., композитор зумів прожити лише 2 роки.

      Основну частину літературно-музичної композиції Т.П.Чупак присвятила розповіді про долі племінників П.І.Чайковського – Тані, Віри, Наталії, Анни, Володі, Юрія та Дмитра. Всі вони не оминули опіки з боку рідного дядька, який всіма засобами сприяв своїй рідні. Дуже допоміг композитор Тані Давидовій, забезпечивши всиновлення своїм старшим братом Модестом її таємно народженого сина Жоржа-Леона. Через знайомство П.І.Чайковського з Надією фон Мекк знайшла свою долю інша його племінниця – Анна Давидов, котра одружилася із сином Надії Філаретовни – Миколою. Серед племінників композитор найбільше обожнював Володю. Саме йому був присвячений збірка п’єс “Дитячий альбом” та знаменита “Шоста симфонія” П.І.Чайковського. інший племінник музиканта – Юрій Львович – чи не найбільше посприяв у поширенні пам’яті про свого дядька, ставши засновником музею Петра Ілліча у м.Клин.

     Святковий захід супроводжувала прекрасна музика у виконанні камерного ансамблю Кам’янського заповідника. Тематика творів була єдина – музичні дітища П.І.Чайковського: “Пісня без слів”, “Баркарола”, “Ноктюрн”, “Колискова” та  “Неаполітанська пісенька”. Крім того, на слова О.С.Пушкіна Таміла Чупак виконала пісню “Редеет облаков летучая гряда”. Ми всі знаємо, як композитор любив творчість цього поета, написавши на його твори чимало музичних композицій.

     Тісні, теплі, приємні стосунки П.І.Чайковського з кам’янськими Давидовими тривали більше, ніж половину літ його життя (28 з 53). І недаремно всесвітньовідомий митець називав Кам’янку своєю рідною домівкою. Адже тут він: “Знайшов той душевний спокій, який марно шукав і в Москві, і в Петербурзі”.

 

Переглядів: 621 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz