Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 18:56
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Грудень » 13 » ПРОЗВУЧАЛА ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ, ПРИСВЯЧЕНА ДЕКАБРИСТУ МИКОЛІ БЕСТУЖЕВУ
19:41
ПРОЗВУЧАЛА ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ, ПРИСВЯЧЕНА ДЕКАБРИСТУ МИКОЛІ БЕСТУЖЕВУ


      Грудневий відтинок часу визначний для перших в Російській імперії військових повстанців. Саме з назви останнього в році місяця дістали найменування видатні представники суспільно-політичного руху (декабристи), які кинули виклик імперському самодержавству. Повстання декабристів відбулося 14 грудня  1825 р. Як відомо, даний опозиційний виступ, як і суміжне з ним повстання Чернігівського полку в Україні, закінчилися поразкою. 
   Звичайно, ці події не могли залишитися поза увагою Кам’янського державного історико-культурного заповідника, який свято шанує, зберігає і поширює інформацію про власника нашого міста, військового діяча, декабриста, представника Південного товариства – Василя Львовича Давидова. У зв’язку з цим, як і було обіцяно раніше, 13 грудня 2013 р. в історичному музеї Кам’янського заповідника була проведена літературно-музична композиція "Если жить – то действовать”, присвячена декабристу-художнику Миколі Олександровичу Бестужеву. 
       Не буде зайвим коротко розповісти про життєвий і творчий шлях декабриста. Після повстання на Сенатській площі на каторгу було заслано понад 120 осіб. Серед них був і М.Бестужев. Він був першим офіцером флоту, який вступив до лав Північного товариства, запам’ятавшись як один із найактивніших організаторів повстання в Петербурзі.  Після поразки декабристського виступу, Миколі Бестужеву було присуджено довічне каторжне заслання. 
  Однак на засланні Микола Олександрович зайнявся продуктивною мистецькою працею. Володіючи чудовими живописними здібностями, він поставив собі за мету відтворити й зберегти для нащадків зовнішні риси учасників першого в Російській імперії революційного повстання. Була ще одна причина, яка надихала М.Бестужева писати портрети декабристів та їх дружин: бажання принести радість людям, які розлучені зі своєю ріднею. 
    Перебуваючи в Читинському острозі та Петропавловській в’язниці художник написав портрети таких дружин-декабристок: Волконської, Трубецької, Розен, Муравйової, Наришкіної, Фонвізіної, Івашової, Аненкової, Давидової, Юшневської та ін. Створив Бестужев й образи безпосередньо самих декабристів, їхніх дітей, родичів тощо. В цілому, до наших днів колекція різноманітних портретів у виконанні Миколи Бестужева складає 76 акварелей. 
       На основі документальних даних відомо, що багато портретів дружин декабристів під час перебування на засланні не збереглись до нашого часу. Але навіть ті акварелі, які залишились створюють прекрасну і єдину галерею жінок великої духовної краси та сили, які назавжди увійшли в історію. 
     Про все це у прекрасному розмовному стилі оповідали наукові працівники Кам’янського державного історико-культурного заповідника Ольга Ткаченко (автор літературного сценарію) та Світлана Філіпова.  Своєю внутрішньою енергетикою вони зуміли передати всю глибинну суть тяжкої долі декабриста-художника, його переживання, таланти та творчу діяльність. 
     У проміжках між тематичними частинами вечора звучала прекрасна музика камерного ансамблю заповідника. Класичні, романтичні, ліричні мелодії збагачували захід своїм неймовірним мистецьким шармом, створюючи яскраву духовно-просвітницьку ауру. Звичайно, не обійшлось і без пісень, романсів у виконанні Таміли Петрівни Чупак, котра чудово зуміла відобразити чуттєву й емоційну складові творчого дійства. 
      Таким чином, перша літературно-музична композиція зими 2013 – 2014 рр. пройшла успішно. Численна глядацька аудиторія почерпнула нову світоглядну інформацію, насолодилась музикою та піснею, згадала чимало важливих історичних фактів. Ми ж, тобто Кам’янський заповідник, продовжуємо торувати обраний нами просвітницький шлях, заради виконання єдиної мети – культурного збагачення народу. Чекаємо нових зустрічей!!!

Переглядів: 761 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz