Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 08:17
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2013 » Вересень » 18 » Пушкіністи відвідали Калугу
18:39
Пушкіністи відвідали Калугу

           З 12 по 15 вересня у місті Калуга (Росія) пройшов VIII Міжнародний з’їзд Співтовариства Пушкінських музеїв, на який було запрошено і Кам’янський історико-культурний заповідник. До Калуги прибули представники 20-ти музеїв, а взагалі в асоціацію входять 22 організації, з численними філіалами й відділами, з Росії, України, Литви та Молдови.

          Програма першого дня  перебування у старовинному російському місті познайомила з Калугою, яка з цікавістю була оглянута не лише через вікна автобуса, а й через прогулянки алеями парку, крім цього була зроблена зупинка біля Кам’яного мосту (1780р.). Далі була оглядова екскурсія по Калузькому обласному краєзнавчому музею, який знаходиться у колишньому будинку купця, а також міського голови, Золотарьова (XVIIIcт.). Будівлю вважали справжньою прикрасою міста у  XIX столітті, називали палацом. У 1922 році в садибі було засновано музей, колекційний фонд якого сьогодні нараховує більше 80000 експонатів. Калузький обласний краєзнавчий музей об’єднав 10 філіалів історико-архітектурного, літературного та військово-історичного напрямку. Особливе місце серед них займає «Полотняний завод» - це музей-садиба сім’ї Гончарових. Саме тут провела дитинство і юність Наталія Миколаївна Гончарова, у майбутньому - Пушкіна. Двічі у Полотняний завод приїздив О.С.Пушкін і провів тут чи не найщасливіші дні свого життя. Саме музей-садиба «Полотняний завод» приймала пушкіністів на другий день з’їзду. Неймовірно цікавою і захоплюючою була екскурсія залами музею, який відкрили у 1999 році, до 200-річчя від Дня народження О.С.Пушкіна. «Полотняний завод» - один із наймолодших у Співтоваристві. Саме тут відбувся круглий стіл «Пушкінські музеї: підсумки і перспективи розвитку». Всі учасники з’їзду розповідали про свої музеї, ділилися здобутками і проблемами, радісними і хвилюючими моментами життя. Виступати перед колегами було приємно і легко, адже панувала атмосфера щирості, сердечності та доброзичливості. Коли Таміла Петрівна Чупак, котра одноосібно представляла Кам'янку, розповіла, чим жив КДІКЗ протягом року, Є.А.Богатирьов, директор Державного музею О.С.Пушкіна у Москві, запропонував кам’янчанам приєднатися до святкування в Росії 200-річчя Тараса Шевченка. Адже уже цієї осені Державний музей О.С.Пушкіна відкриє виставку «Пушкін і Шевченко». У зв’язку з цим Євген Анатолійович запросив працівників Кам’янського заповідника до Москви з однойменною літературно-музичною композицією. Це запрошення Таміла Петрівна згодом радісно передала своїм колегам.

          І, нарешті, третій день перебування на калузькій землі був проведений у Козельську, а також відвідані два монастирі, що знаходяться неподалік цього міста: Введенський Ставропігіальний чоловічий – «Оптина пустынь» та жіночий – Шамординський. Цей день подарував особливий душевний спокій від почутого і побаченого у тих святих місцях.

          15 вересня пушкіністи прощалися з гостинною Калугою, яка подарувала багато приємних і радісних хвилин. Наступний, IX з’їзд, відбудеться в Одесі, саме вона прийняла естафету у калужан. Уже наступної осені Співтовариство Пушкінських музеїв вперше відвідає Україну. Хто знає, може один із послідуючих з’їздів відбудеться й у Кам’янці?..

Переглядів: 631 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz