Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 13:39
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Жовтень » 31 » Старт навчального року разом з музеєм
17:16
Старт навчального року разом з музеєм

1 вересня - день знань, а отже початок нового навчального сезону 2020/2021 рр. Як вже традиційно склалося останніми роками міські школи, налагодивши тісні зв'язки з музеями заповідника, проводять свої перші уроки в меморіальних залах. Але оскільки нині впроваджені обмеження через пандемію Covid-19, навчальні заняття, як повсюдно рекомендують, проводяться під відкритим небом. Дотримуючись цих норм та обмежень був організований тематичний захід для учнів 4-го класу Кам'янської ЗОШ #2. Заняття було присвячено геніальному композитору П.І.Чайковському та його чудовому твору - збірці п'єс "Дитячий альбом". Дійство проходило біля р.Тясмин у дворищі музею Пушкіна і Чайковського.

Ведучий заходу - О.Мушта - розповів дітлахам віхи біографії композитора, причину приїзду та перебування у Кам'янці, особливості музикотворення тут тощо. Відомо, що причиною тривалого перебування тут композитора була його сестра - Олександра. Вона одружилась із Львом Давидовим у 1860-му році і невдовзі переїхала з ним до Кам'янки, де її чоловік став управителем місцевого маєтку. Саме тому П.Чайковський і став приїжджати сюди на запрошення своєї сестри. Звісно, що він дуже любив своїх племінників, яких було аж семеро. З дітьми Чайковський часто проводив дозвілля, відпочивав на природі, влаштовував розваги та ін.

Звичайно, композитор і приділяв увагу музичному вихованню племінників, надіючись, що хтось із них продовжить його лінію. Однак, на практиці виявилось, що для юних музикантів немає в репертуарі достатньо творів, за якими вони б навчались цій грамоті. Саме через це у Чайковського зародилась ідея написати для дітей простенькі п'єси. Ця робота тривала впродовж травня-місяця 1878 р. саме у Кам'янці. Таким чином, була написана ціла збірка із 24 п'єс під назвою "Дитячий альбом". Цей твір Петро Ілліч присвятив своєму племіннику Володі Давидову.

Учні 4-го класу з цікавістю слухали розповідь ведучого, відповідали на запитання, описували свої враження від почутого тощо. Також, звісно, діти послухали (за допомогою мультимедійної колонки) деякі п'єси з "Дитячого альбому", насолоджуючись звучанням цих чудових мелодій: "Вальс", "Ранкова молитва", "Неаполітанська пісня" та ін. Школярі описували словами ці твори, їхні особливості та милозвучність.

Після закінчення заходу, на честь П.І.Чайковського, якому в цьому році минає 180 років з дня народження, діти поклали квіти до підніжжя його пам'ятника.

Тож не забуваймо видатних діячів культури і мистецтва, які зробили нашу Кам'янку відомою на всю Україну. Петро Чайковський стоїть, в даному контексті, у перших рядах, перетворивши своєю присутністю наш населений пункт на визначний музичний центр, що ми відчуваємо з роками все краще і краще. Пам'ятаймо про це.

P.S. Після заняття діти мали можливість також побувати у одному з найдавніших пам'яток містечка - Зеленому млинку. Відвідини цієї будівлі викликав у школярів неибияке захоплення. Тож перший день для 4-го класу, очевидно, став незабутнім.

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 205 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz