Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 22:18
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Лютий » 14 » СВЯТКОВИЙ КОНЦЕРТ НЕЙМОВІРНОГО МУЗИЧНОГО ДУЕТУ
21:18
СВЯТКОВИЙ КОНЦЕРТ НЕЙМОВІРНОГО МУЗИЧНОГО ДУЕТУ

    14 лютого на день усіх закоханих кам’янчани отримали справжнє свято закоханості у високе мистецтво, адже в літературно-меморіальному музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського відбувся концерт дивовижних музикантів – Мирослави Которович та Ігоря Саєнка. Добре знайомий нам актор Дмитро Черченко, який неодноразово супроводжував виступи чудових виконавців, що приїздили до Зеленого будиночка за благословенням, відкрив програму «Марення чи мрії?», присвячену Лесі Українці. 25 лютого вся Україна святкуватиме 145-річчя прекрасної поетеси. Зворушливо і щиро звучала Лесина поезія у виконанні Дмитра Черченка, який також розповів усім присутнім про концерт, який незабаром відбудеться в Києві. Але не випадково музиканти вирішили показати програму спочатку в Кам'янці, де живе дух П.І.Чайковського, щоб у цій неповторній аурі відчути благословення великого композитора, який в нашому містечку постійно черпав натхнення.

     Музика українських композиторів у виконанні прекрасної скрипальки Мирослави Которович та блискучого баяніста Ігоря Саєнка теплим весняним струменем пролилася в душі слухачів. Думалося, як можуть співіснувати разом такі різні інструменти? Але вже під час звучання першого твору складалося враження, ніби грає цілий оркестр. А перед нами було двоє музикантів-віртуозів, які пропускали через власне серце кожен зіграний твір. Звучала музика Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Володимира Зубицького, Михайла Скорульського, Золтана Алмаші, пронизана суто українським духом.  Під музику Є.Станковича зал Зеленого будиночка ніби наповнило сонячне світло, защебетали пташки, задзюрчали струмочки, зашуміли смереки. А в пам'яті спливли поетичні рядки Лесі Українки:

На шлях я вийшла ранньою весною

І тихий спів несмілий заспівала.

    Дует Мавки і Лукаша із балету М.Скорульського вразив глибокою і ніжною кантиленою. «Лісова пісня» – мабуть, один із найулюбленіших серед читачів твір великої поетеси і не випадково сама вона була з дитинства зачарована  образом Мавки: «Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними… В Колодяжному в місячну ніч бігала самотою в ліс і там ждала, щоб мені привиділася мавка… Зачарував мене цей образ на весь вік».

    Чи не найбільше гучних оплесків глядачів пролунало на адресу музики Мирослава Скорика до кінофільму «Тіні забутих предків». Свого часу режисер С.Параджанов поставив перед композитором завдання написати «геніальну» музику і Мирослав Михайлович справився на відмінно, а виконання М.Которович та І.Саєнка ще раз це підтвердило.

    Мабуть іще ніколи кам'янчанам не доводилося чути доволі рідкісний інструмент – акордіну. Молодий український композитор Золтан Алмаші використовує його у своїй музиці. Для справжнього музиканта Ігоря Саєнка немає нічого неможливого. Своїм виконанням на акордіні він довів, що може грати на різних інструментах. Прозорість і одночасно динамічність, мелодійність та оголений нерв музики З.Алмаші вразили. Хіба не такі риси характерні й для творчості Лесі Українки?

    Добре відомо, що поетеса дуже любила музику і можливо навіть стала б музикантом, якби не хвороба. Та читачів завжди вражала музичність її поетичних образів.

Якби мені достати струн живих.

Якби той хист мені, щоб грать на них,

Потужну пісню я б на струнах грала,

Нехай би скарби всі свої зібрала,

Ті скарби, що лежать в душі на дні…

 

   Тож загадкова і задушевна атмосфера поетичності концерту від першого й до останнього звуку заворожила слухачів, які щиро дякували музикантам за справжнє свято високої музики.

    Мирослава Которович та Ігор Саєнко – знані в Україні музиканти, учасники відомих виконавських колективів, ініціатори й організатори власних цікавих мистецьких заходів, а до того ж, ще й надзвичайно людяні та приємні у спілкуванні. Багато теплих слів на їхню адресу висловили кам’янчани. Люди зізнавалися, що завдяки прекрасній музиці у поєднанні з чаруючою поезією навіть на творчість Лесі Українки поглянули з іншого боку і звичайно ж отримали справжній заряд позитивної енергії та насолоди від усього дійства.

    Схвильовані й щасливі музиканти поспішали до Києва на вечірній концерт, дякуючи гостинній Кам’янці. Наше благословення вони отримали, сподіваємось, що і в Києві концертна програма «Марення чи мрії?», присвячена Лесі Українці, матиме великий успіх.

Переглядів: 611 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz