Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 14:16
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Травень » 19 » СВЯТКУВАННЯ 120-РІЧЧЯ ТОДОСЯ ОСЬМАЧКИ У КУЦІВЦІ
13:03
СВЯТКУВАННЯ 120-РІЧЧЯ ТОДОСЯ ОСЬМАЧКИ У КУЦІВЦІ

   16 травня село Куцівка Смілянського району традиційно приймає гостей, які з’їжджаються з різних куточків України на батьківщину відомого письменника, поета Тодося Осьмачки. Цього року поетові виповнилося 120 років від дня його народження. Делегація з Кам’янки теж долучилася до вшанувань Т.Осьмачки.

     Біля сільського будинку культури, де облаштована меморіальна пам’ятна дошка на честь відомого земляка, зібралися численні гості. Урочистості відкрив голова обласної організації Національної спілки письменників України Володимир Ткаченко й запросив до вітального слова голову обласної ради Валентину Коваленко.

     Валентина Коваленко – одна із тих, хто вивчав праці поета-земляка і добре знає їх. Тому привезла й презентувала книгу, яку упорядкувала, а також процитувала деякі рядки з творів Осьмачки, наглядно продемонструвавши, що вони перегукуються із сьогоденням України. Валентина Михайлівна коротко охарактеризувала творчий шлях поета, його нелегку долю, вимушену еміграцію й бажання повернутися в Україну. В.М.Коваленко підкреслила, що слово Т.Осьмачки змушує іще глибинніше зрозуміти, хто ми є, адже до нашого часу його творчість залишається надзвичайно актуальною.

    Цього року в Куцівці зібралися рідні поета, яких доля розкидала по всій Україні. Прямий внук Тодося Степановича - Олександр приїхав із Києва, прибули й інші нащадки та родичі, деякі з них вперше зустрілися саме в Куцівці.

    З цікавістю гості відвідали музейну кімнату Т.Осьмачки, що знаходиться в сільській бібліотеці. Побували на заупокійному молебні у церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Традиційно на вулиці Т.Осьмачки сільські жителі почастували смачними варениками, яких цьогоріч наліпили тисячу.

      Згодом свято перемістилося до пам’ятного знака на місці, де колись стояла хата, в якій народився і виріс майбутній поет. Тут гостям презентували чимало нових видань, що вийшли друком за останній рік. Саме тут було оголошено підсумки літературного конкурсу імені Тодося Осьмачки за 2015 рік. Журі конкурсу високо оцінило серед поданих праць роман «Слово і меч». Його автор Василь Горбатюк із Хмельницького став переможцем та отримав диплом і премію. Вручаючи нагороду, голова обласної ради зауважила, що цей конкурс, так, як і прагнули його засновники, набув нині статусу всеукраїнського. Вдруге поспіль переможцями стають не черкаські поети чи прозаїки, а майстри пера з інших областей України.

    Гості свята брали участь у флешмобі, квесті, майстер-класах, розглядали художні виставки й вироби народних майстрів, посмакували смачним козацьким кулішем та юшкою. Було багато поезії, приємних знайомств, усмішок та спілкування.

     Родичі й нащадки Тодося Осьмачки звернулися до голови облради В.Коваленко з пропозицією про перенесення останків письменника в Україну. Прохання було гаряче підтримане усіма присутніми. Можливо, Т.Осьмачка, таки лежатиме в українській землі, про що мріяв і чого гаряче прагнув за життя.

 

 

 

 

Переглядів: 550 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz