Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 07:40
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Липень » 26 » Тетяна Черевань. Прояви
15:28
Тетяна Черевань. Прояви

     Нині в картинній галереї Кам’янського державного історико-культурного заповідника вперше представлені роботи талановитої черкаської майстрині Тетяна Черевань. Вона народилася в Черкасах. Закінчила Черкаський Державний бізнес коледж та Черкаський художньо-технічний коледж. Вчилась в майстерні заслуженого діяча мистецтв В.І.Клименка.

     Її картини яскраві, пристрасні та неймовірно чуттєві, а сама вона – ніжна та жіночна, відкрита та емоційна. Любить життя, малювати та найбільше любить свою родину, з якою подорожує, відкриваючи нові світи, там же і народжуються її нові картини, наповнені теплом та любов'ю до людей.

       Роботам Тетяни Черевань завжди притаманні імпровізація, яку можна порівняти із танцем, в якому лінії, форми, світло, текстура цілком підкоряються її гармонічному відчуттю лінії. Постмодернові ритми природно вплітаються в простір арт-нуво та конструктивно-мінімалістичної естетики 60-х років 20 сторіччя. Жіночі образи в творчості Тетяни Черевань займають центральне місце. В роботах художниці жінка – це символ життя та віри, виклик неестетичності оточення та приземленим людським стосункам. Художниця створює образ жінки разом із її мріями, ілюзіями, в яких може врятуватись та черпати натхнення душа. При всьому цьому художниця ретельно «режисує» сюжет та композицію, залишаючись дуже уважною до деталей.

     В своїй творчості художниця досліджує жінок, а можливо і саму себе, і ми можемо побачити шари цих досліджень – від спокійного, простого документування портретів своїх найближчих подруг (серія робіт «Мої подруги»), від дослідження сексуальної природи та бажань (серії робіт «Бажання бути» та «Дика та непокірна») – до зваженої, упевненої, актуальної розробки символу української жінки-Берегині (серія робіт «Берегині»).
       Чоловіки в Тетянених роботах завжди були присутні як елемент жіночого життя, не завжди необхідний. Але в 2013-14 р., після всіх подій в країні, що відкрили неймовірний потенціал сили українських чоловіків, художниця творить серію живописних робіт «Бородані». Чоловіки на портретах різні – це і музиканти, художники, священики, революціонери. Сучасна жінка вже порівну поділила майже всі права із чоловіками, зазіхнула на всі сфери життя, де панували лише чоловіки, але от БОРОДА – то суто чоловіче, жінка ніколи не претендуватиме на право нею володіти... Саме серія робіт, присвячена чоловікам, виконана в зовсім не притаманній для художниці живописній манері, напевно це пов’язано із зміною об’єкту творів. В більш ранніх живописних роботах, що були присвячені жінкам, все ж таки присутня графічність ліній, композиції, декору.

     В одній з останніх серій робіт «Берегині», художниця повертається від своїх живописних експериментів до улюбленої графіки. Художниця вдало поєднала у своїх роботах олівець – як інструмент строгої документальності, та сучасні кольорові засоби – як засіб надати портретам романтизму та декоративності, які і перетворюють конкретну жінку на загальний історичний символ. Виставкова діяльність: вже 15 років вона приймає активну участь в найрізноманітніших виставках, як в Україні, так і за її межами, Берлін, Париж , Лондон , Нью-Йорк, Монреаль, Сан-Франциско, Лос-Анджелес. На її творчому доробку більше 70 виставок.

       В 2010 році вона приймає участь у міжнародній виставці Жінки в мистецтві , галерея Арт-місс в Парижі. В 2011 участь у виставці українського мистецтва в галереї Лондона. 2012 участь у міжнародній виставці Parallax Art Fair NYC, Нью-Йорк. 2013 участь у міжнародній виставці “Open Art Canada”, Монреаль. В 2013 році вона була фіналістом конкурсу укр. Художників в Америці, яка була організована укр. консульством та діаспорою в Сан-Франциско. В 2014 році її роботи з серії «Бородані» приймали участь у виставці українських художників в Центрі сучасного Мистецтва в Києві. 2015 проект «Берегиня» виставлявся в Харкові, Черкасах та Києві. На чотири роботи з цієї серії були створені марки Пошти Майдану. В 2016 році робота приймала участь на фестивалі сучасного концептуального мистецтва WHAT IN EXPOSITION, Київ. А також щороку роботи Тетяни приймають участь у Всеукраїнських виставках організованних Союзом художників України та дирекцією художніх виставок України. ЇЇ роботи знаходяться в приватних колекціях Франції, Люксембурга, в українському консульстві Сан-Франциско, в приватній колекції посла Америки в Україні Джеффри Пайєтта

       Виставка буде діяти до серпня 2018 року, запрошуємо всіх бажаючих.

 

Тетяна Джулай, старший науковий

співробітник картинної галереї 

Кам’янського державного

                                                                                                                          історико-культурного заповідника

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 469 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz