Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 08:52
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Лютий » 26 » У Кам’янському заповіднику проведена літературно-музична композиція, присвячена історії та традиції дуелей
12:15
У Кам’янському заповіднику проведена літературно-музична композиція, присвячена історії та традиції дуелей

   В лютому-місяці весь мистецький світ згадує О.Пушкіна. Саме 10 лютого 1837-го, після тяжкого поранення на дуелі з французьким офіцером Жоржем Дантесом, Олександр Сергійович відійшов у вічність. Звісно, літературно-меморіальний музей О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського не залишається осторонь цієї події, проводячи різноманітні тематичні та ознайомчі заходи. Цього разу, в пам’ять про поета, в музеї була проведена літературно-музична композиція “Захищаючи власну честь”. Гостями даного дійства стали педагоги інклюзивно-ресурсних центрів Черкащини, які відвідали Кам’янку в межах проведення освітнього семінару.
    Автор і ведучий заходу – Олександр Мушта – розповів відвідувачам про виникнення дуелей в Європі, історію поширення традиції, особливості ритуалу на теренах Московії тощо. Особливу увагу було приділено опису скрупульозних деталей цього негуманного звичаю, висвітленню нестандартних дуелей, різним цікавим фактам тощо. Окрема частина композиції були присвячена і декабристам-дуелянтам, які в колі дворянського середовища виділялися своєї безстрашністю та безкомпромісністю.
  Звісно, глядачі почули відомості і про дуелі за участі О.Пушкіна. Поет виділявся своєю прямотою, відважністю, гарною фізичною підготовкою, тому недаремно число викликів на поєдинки в нього було дуже значним – 29 разів. Щоправда стрілявся Олександр Сергійович лише 7 разів, однак навіть ці цифри вражають, засвідчуючи про його готовність в будь-який момент захищати власну честь. На жаль, прагнення до справедливості у відношенні до своєї дружини – Наталії Гончарової – призвело до згубних наслідків. У бою з Дантесом на Чорній річці Пушкін отримав смертельне поранення. Але в пам’яті нашадків, однозначно, митець залишив вагомий творчий слід. Багато в чому, саме через нього, повсюдно люди і дізналися про дуелі.
    Звичайно, вечір окрасила жива музика. Самодіяльний композитор, заступник директора з наукової роботи Кам’янського заповідника виконала різні романси та класичні мелодії, забезпечивши чудовий супровід окремих тематичних частин композиції.
    Хто бажає детальніше почути про дуельний ритуал – звертайтесь до музею Пушкіна і Чайковського. Дану тему, як і десятки інших, ви можете прослухати у залах нашої мистецької установи. 

 

Переглядів: 362 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz