Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Ср, 24.04.2024, 12:17
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Грудень » 21 » У Кам’янському заповіднику відбулось урочисте вручення літературної премії імені Данила Кононенка
15:15
У Кам’янському заповіднику відбулось урочисте вручення літературної премії імені Данила Кононенка

     Остання декада 2018 р. почалась для історико-культурного заповідника приємною святковою подією. У стінах історичного музею пройшло офіційне нагородження першого лауреата Всеукраїнської літературної премії імені видатного письменника Кам’янськго краю – Данила Кононенка.
    Дійство почалось із виконання пісні “Вечори над Тясмином…”, на слова Д.Кононенка у виконанні камерного хору “Кам’янка”. Цей вірш молодий Данилко написав ще у 7-му класі, що для нього стало одним із літературних дебютів. А мелодія ж цієї пісні довгий час була позивним для Кам’янського радіо, котре на жаль вже припинило виходити в ефір…
   Далі ведуча заходу й одна з ініціаторів утворення літературної премії – заступник директора Кам’янського заповідника з наукової роботи Таміла Чупак – коротко розповіла про життєвий і творчий шлях Данила Кононенка, сповнений великими тріумфами і, на жаль, гіркими розчаруваннями. Данило Андрійович більшу частину свого життя займався творчою, але і дуже невдячною справою – доносив українське літературне слово мешканцям Криму. Після окупації півострова Росією його серце не витримало й він відійшов у вічність у квітні 2014 р… Але його справа і праця не пройде марно, як мінімум до того часу, допоки ми його пам’ятатимемо і читатимемо натхненні вірші автора.
     На честь видатного земляка учні кам’янських міських шкіл, вихованці дитячої літературної студії імені Данила Кононенка (керівник – Таміла Чупак) провели поетично-музичну композицію. Діти читали різні вірші письменника під супровід живої музики роялю. В ході цього дійства всі присутні змогли побачити відеозапис виступу Данила Андрійовича та почути як він читає власні поезії. 
     Опісля слово надали голові журі літературного конкурсу – заступнику міського голови О.Потапенку. Він окреслив складність вибору переможця, широку географію учасників, їх багатий талант та чудові твори. Однак вибір було потрібно зробити, така умова змагання. Тож, лауреатом премії став поет з Херсонщини Анатолій Кичинський (про нього Ви вже читали раніше). Диплом та грошову винагороду переможцю вручили О.Потапенко та міський голова В.Тірон.
    У своєму вітальному слові до присутніх Анатолій Іванович розповів, що був добре знайомий з Данилом Андрійовичем і йому приємно отримати премію, названу ім’ям його друга. Для присутніх гостей, учнів шкіл А.Кичинський зачитав вірші із своєї “переможної” збірки “Вполювання вітру”.
     Слова вдячності й підтримки організаторам, вітальні слова переможцю говорили письменники, члени Черкаської організації НСПУ: В.Поліщук, Л.Тараненко, С.Ткаченко, А.Горбівненко, К.Вербівська та ін. Також захід, звісно, супроводжувала музика у виконанні камерного ансамблю Кам’янського заповідника.
Ексклюзивом урочистостей став онлайн-зв’язок (через “вайбер”) з донькою Данила Андрійовича – Іриною. Вона привітала всіх присутніх на дійстві, його організаторів, переможця премії, наголосивши, що Крим був, є і буде українським. Саме таким, національно-українським, його робив своєю тяжкою літературною працею Данило Кононенко. Пам’ятаймо про нього, адже саме такі люди повсюдно підіймали з “катакомб” наше культурне життя. Він заслуговує на повагу від кожного свідомого українця!
      P.S. Дякуємо за чудові світлини нашому другові 
Григорій Юрик

Переглядів: 530 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz