Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 12:48
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Жовтень » 14 » У «Всесвіті Слова» Сергія Носаня
20:24
У «Всесвіті Слова» Сергія Носаня

     «Життя Людини, буття людства і самої Землі – це єдиний і безкінечний Шлях у Просторі і Часі Всесвіту… Шлях пошуків абсолютної Істини й омріяного Едему» – ці слова відомого українського письменника Сергія Носаня є епіграфом до його нового двотомного видання «Міражі Істини» або «Шлях до Едему». Презентація книги, що відбулася в історичному музеї Кам’янського історико-культурного заповідника, стала справжнім святом для кам’янчан та жителів району.

   Вкотре Сергій Носань довів, що в літературі йому підвладне все. Творчість письменника надзвичайно багатогранна і в цьому дивовижному розмаїтті жанрів кожна річ є самодостатньою і якісною.

      До першого тому увійшли твори С.Л.Носаня, написані в різні роки, але переосмислені й перероблені: повість-реквієм «Ой Дніпро, Дніпро», яку Олесь Гончар відмітив, як «сильну і дуже своєчасну річ», поетична драма «Вигнанці», що була названа Василем Захарченком «вершинною» у творчості письменника, есе, новели, притчі, фрески, пастелі, поезії тощо.

     Другий том вмістив нові твори: повісті «Шлях», «Розгнуздані коні», сучасну казку «Вождь», вірші, поеми, новели, притчі, які вражають глибиною і силою втілених образів, філософічною заглибленістю, болючими роздумами про духовне зубожіння світу, переживаннями за долю України з її екологічними катастрофами, бездушними недолугими вождями.

    Та найбільше в новому виданні С.Л.Носаня вражає всеперемагаюча, світла і незгасима сила любові, що струменіє у кожному рядку.

Нічого вічного, нічого,

А лиш – Любов

Нам дарував Всевишній,

Бо вічність – це і є

Любов Безсмертна.

    Володимир Поліщук, доктор філології, професор, член НСПУ, так охарактеризував «Шлях до Едему»: «Нове двокнижжя Сергія Носаня сприймається як своєрідне увінчання майже піввікового його літературного шляху. Та й сам автор називає ці книги своїм «творчим Заповітом».

    Скільки ж мудрості ми черпаємо з бездонної літературної криниці письменника: «Любов – то великий художник. Вона домальовує навіть те, чого немає в людині, і це прекрасно!», «Не тисніть у слова те, чого вони не в змозі вмістити», «Коли ми думаємо: «Он який я великий!», то тим самим підписуємо собі смертний вирок. Золото вибирають по крупинці», «Безпорадність – нам не порадник», «Коли перед тобою лише місяць і зорі – ти багато чого розумієш по-іншому». Ці та інші вислови С.Л.Носаня прихильники його творчості безумовно цитуватимуть, познайомившись з новими творами.

      Але як же треба любити свою справу, скільки трудитися, щоб кожного року видавати по новій книзі! Сергій Носань ніколи не байдикує в очікуванні натхнення, а щодня наполегливо працює, бо не уявляє свого життя без Слова.

Життя моє чесне.

Життя моє чисте.

Життя у Всесвіті Слова,

У Всесвіті болю.

Добра і Любові!

    Не оминув Сергій Лукич і дорогу його серцю Кам’янку, адже звідси родом його кохання, тут розкрився літературний талант письменника. В прозовій мініатюрі «Останній акорд» С.Носань пише: «Її – ту біляву вродливу дівчину з незнайомого йому містечка Кам’янка, дівчину з ясними, пречистими блакитними очима, в яку він так палко, безмежно, всією душею віддано закохався з першого погляду, з першої такої короткої, несподіваної розмови в аудиторії Черкаського педагогічного інституту, куди вони обоє вступили навчатися в 1963 році.

Відтоді й дотепер, до останнього акорду його фінішної прямої, за всі 57 років подружнього життя їхня Любов ані на промінчик, ані на іскринку не пригасла… Усе така ж чиста, ясна й сяюча, як і той дивний снігопад, що благословляв посланий з небес їхній перший поцілунок».

    Дружина письменника Валентина Миколаївна впродовж багатьох років подружнього життя є першим слухачем усіх творів свого чоловіка, вірним другом і порадником, добрим ангелом-охоронцем. Не випадково новий двотомник Сергій Лукич присвятив своїй дружині, дітям та онукам. На презентацію до Кам’янки подружжя звичайно ж приїхало разом.

    Усі присутні, дорослі й діти, затамувавши подих, ловили кожне слово Майстра, який розповів, як народжувався його «Шлях до Едему», прочитав кілька уривків із книги.

    Камерний ансамбль історико-культурного заповідника під керівництвом Тетяни Голуб подарував письменникові та всім, хто завітав на презентацію, кілька музичних номерів.

     Сергій Лукич Носань являється лауреатом обласної літературної премії «Берег надії» ім. Василя Симоненка та літературно-мистецької премії ім. Михайла Старицького. Його нове видання, двотомник «Міражі Істини» або «Шлях до Едему», висунуто на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка в номінації «Література». Сподіваємося, що вже дуже скоро Кам’янка матиме свого шевченківського лауреата.

 

Переглядів: 877 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz