Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 11:25
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Грудень » 1 » У заповіднику презентована виставка, присвячена 100-річчю Марії Шкаліберди
10:00
У заповіднику презентована виставка, присвячена 100-річчю Марії Шкаліберди

      Цього року минає 100 літ від Дня народження та 20 років з дня памяті видатного краєзнавця, історика, почесного громадянина м.Камянка (посмертно), довголітнього директора літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського, фундатора багатьох нинішніх експозицій Камянського заповідника Марії Антонівни Шкаліберди. В звязку із цим у виставковій залі її рідного музею була сформована відповідна цільова експозиція із фондів заповідника Історія рідного краю – зміст її життя. Автор концепції – завідувач фондів Камянського заповідника Людмила Іванівна Туренко. Презентація виставки, присвячена Марії Шкаліберді, була проведена для учнів 10-го класу міської ЗОШ № 1.

      Діти з цікавістю слухали історію життя М.А.Шкаліберди, її непросту долю, окремі епізоди, що вплинули на світогляд та покликання героїні заходу. Людмила Іванівна, що була довгі роки особисто знайомою з Марією Антонівною емоційно оповіла найбільш цікаві і навіть вражаючі факти біографії видатного краєзнавця, чия робота в сфері збору і публікацій історичного матеріалу буде ще довгий час орієнтиром для науковців Камянського краю. Різні експонати виставки – свідоцтво про народження, шкільний атестат, диплом, численні грамоти і нагороди – підкреслювали заслуги цієї видатної жінки, котра присвятила життя популяризації Камянщини як в Україні, так і далеко за її межами.

     Також своїми спогадами про Марію Антонівну поділилась і директор Камянського заповідника Галина Таран. Вона підкреслила величину особи М.А.Шкаліберди, її фундаментальну роботу сфері збереження і популяризації історичної спадщини та відповідність її нагород за заслуги у галузі культури, історії та гуманітарної сфери в цілому.

  Зазначимо, що зараз уже більше 5 років діє Камянська районна краєзнавча премія ім.М.А.Шкаліберди. Вона щорічно вручається автору історичного нарису чи наукової розвідки про наше місто, села району, події з історії нашого краю минулих часів. Така премія – данина памяті про славетну камянчанку, яка своєю титанічною працею перетворила наше місто в один із історичних центрів України.

    Запрошуємо усіяв шкіл міста і району, місцевих жителів, гостей відвідати виставку та дізнатися історію життя Марії Антонівни Шкаліберди.

Переглядів: 369 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz