Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 11:04
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2019 » Грудень » 19 » У Зеленому Млинку проведено заняття про історію декабристського руху в Україні
15:17
У Зеленому Млинку проведено заняття про історію декабристського руху в Україні

   Працівники Кам’янського заповідника продовжують впроваджувати інноваційні форми роботи. Так до річниці декабристського руху відповідне цільове навчальне заняття відбулось у пам’ятці архітектури ХІХ ст., одному із мистецьких символів Кам’янки, унікальній споруді господарського призначення – Зеленому Млинку. Ще одна назва цієї будівлі прямо пов’язана із таємними нарадами учасників Кам’янської управи Південного товариства, які тут кілька разів проводились – “Млинок декабристів”. Тому, відповідно, місце цієї навчальної зустрічі було обране зовсім невипадково. Гостями даного пізнавального заходу стали учні 10-го класу ЗОШ № 2. 
  Автор, ведучий, ініціатор проведення дійства – Олександр Мушта – розповів школярам про історію декабристського руху в цілому та Кам’янці зокрема. Більшу увагу, звісно, було приділено висвітленню подій в Україні та різним краєзнавчим моментам (на Кам’янщині).
   Рух декабристів був тісно пов’язаний із подіями Французької революції 1789 – 1799 рр. та подальшими Наполеонівськими війнами в Європі. В ході військових дій офіцери армії Російської імперії, перебуваючи в провідних країнах Європи, помітили великий дисонанс у рівні життя відсталої Московії та передової Європи. Відповідно, виникла ідея перенести революційний досвід Заходу на свої землі. Так і утворилися таємні товариства (“Союз Порятунку”, “Союз Благоденства”, “Північне товариство”, “Південне товариство”), які пізніше назвали декабристськими, де обговорювали шляхи впровадження економічних і політичних реформ у Російській імперії. Головна ідея цих таємних організацій – скасувати кріпосне право, ліквідувати самодержавство та впровадити республіканський устрій.
  Кам’янка була центром декабристського руху в 1820 – 1825 рр. З 1823 р. – містечко стало центром однієї з управ Південного товариства. Засновник управи – власник Кам’янки Василь Давидов. Кам’янська управа здійснювала різні пропагандистські, агітаційні функції, виконувала різні дипломатичні доручення П.Пестеля, залучала до руху нових представників.
   На жаль загальне повстання декабристів 14 грудня 1825 р. закінчилось поразкою. Невдалим також був виступ бійців Чернігівського полку в кінці грудня 1825 – поч. січня 1826 рр. на терені суч. Київської області. Але ідеї декабристів стали визначними у подальшій суспільно-політичні боротьбі, зокрема й в Україні. Порушене у програмах повстанців державотворчі українські питання стали одними з предтеч національно-визвольного руху який забуяв у другій половині ХІХ ст. і був частково реалізований на поч. ХХ ст. Але це вже зовсім інша історія.
  Запрошуємо до музеїв заповідника і його структурних підрозділів. Поки дозволяє погода не втрачайте шанс під світло каміну (вмонтований згідно обласної програми “Золота підкова Черкащини”) у Млинку Декабристів прослухати інформацію про наше минуле. Що, що, а такі заходи Ви точно запам’ятаєте.

Переглядів: 496 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz