Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 28.03.2024, 14:16
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Червень » 17 » В КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ ВІДБУЛАСЬ ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ “О.ПУШКІН І П.ДОРОШЕНКО”
13:51
В КАМ’ЯНСЬКОМУ ЗАПОВІДНИКУ ВІДБУЛАСЬ ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ “О.ПУШКІН І П.ДОРОШЕНКО”

      Червневі дні для заповідника невідємно асоціюються із постаттю О.Пушкіна. Саме 6-го червня народився всесвітньовідомий поет. В зв’язку із цим працівниками музею Пушкіна і Чайковського проведена ціла низка тематичних, навчальних і святкових заходів для школярів міста і району. Вінцем вшанування памяті одного із фундаторів літературно-меморіального музею, а відтак – і заповідника, стало проведення святкового вечора. Цей захід був присвячений класику світової поезії Олександру Пушкіну та гетьманові України Петру Дорошенку.

     Здавалось, який звязок могли між собою мати російський поет і український гетьман? Вони жили в різних століттях, знаходились, в основному, в різних країнах, займались діаметрально антонімічними заняттями. Але, як нам кажуть закон фізики, протилежностям притаманно притягуватись.

      Петро Дорошенко, як засланець царя, останні роки свого життя провів у с.Ярополче (нині – с.Ярополець), що у Підмосковї. Тут же, згодом, його син Олександр одружився із Параскевою Пушкіною. Як наслідок, пізніше, один із нащадків роду Пушкіних – поет Олександр Сергійович – вважав гетьмана Дорошенка одним із своїх предків. Далі – більше. Петро Дорофійович вирізнявся мужністю, норовливістю, земною красою. Саме такі риси характеру успадкувала легендарна праправнучка гетьмана, славетна красуня з красунь, муза,натхненниця і дружина Пушкіна – Наталя Гончарова.

      За переказами, коли поет вперше побачив Н.Гончарову на балу, друзі сказали йому саме про приналежність дівчини до роду Дорошенків. Опісля, коли Олександр Сергійович вперто впродовж 2 років добивався руки і серця своєї обраниці, саме гетьмана П.Дорошенка він бачив винуватцем непокірливості дами. Чому? У примітках до поеми Полтава Пушкін так написав про славетного козака: Из всех гетьманов Дорошенко більше всех ненавидел русских. Й тому, як вважав поет, гетьман через свою праправнучку мстить митцеві, відмовляючи в одруженні. Але, все ж таки, тривала облога Гончарових завершилась успішно, й О.Пушкін поєднав свою долю із чарівною Наталі.

     У 1833 р. Олександр Пушкін відвідав маєток своєї тещі – Наталії Загряжської (правнучки Дорошенка) – у с.Ярополче. І тут поета вразить занедбаний стан могили гетьмана, про що він скаже Наталії Іванівні. Теща дуже розгнівалась за таке дорікання від зятя, хоча, насправді, могила її предка була дуже занехаяною. Аж через 11 років після смерті Пушкіна, Наталя Загряжська наказала облагородити могилу її прадіда і відновити колись зруйновану на цьому місці капличку. Ледь не відразу після освячення нової церковки над могилою предка у 1848 р., Наталія Іванівна відійшла у вічність…

     Цю капличку зруйнували більшовики у 1953 р. Пізніше, після здобуття Незалежності, у 1999 р. небайдужі українці привезли з Холодного Яру масивний дерев’яний дубовий хрест і встановили його над могилою гетьмана у Яропольці. Згодом була відновлена і капличка. Як бачимо, незважаючи на понад як 100-річну відстань у часі, яка розділяла обох історичних постатей, між Пушкіним і Дорошенком були свої особливі тісні зв’язки…

      Про всі ці події й історії розповідалось під час проведення літературно-музичної композиції у музеї О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського. Ведучі заходу – О.Мушта і Т.Чупак. Як завжди прекрасний музичний супровід забезпечив камерний ансамбль заповідника та пісні у виконанні Таміли Чупак.

Переглядів: 534 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 mJaZqmtZv  
0
<a href=http://sildenafil.buzz>can a woman take a male viagra</a> Howell A, Cuzick J, Baum M, et al, for the ATAC Trialists Group

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz