Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 29.03.2024, 17:42
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Січень » 27 » В ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ
19:53
В ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ


     27 січня міжнародна спільнота відзначає день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день 1945 року Радянська армія звільнила найбільший нацистський табір смерті – "Освенцім Беркенау” (Польща). В Україні цей меморіальний захід почали проводити не так давно – з 2012 р.

     Тема Голокосту безпосередньо стосується й історії нашого міста. Тому, до цього пам’ятного дня, в історичному музеї Кам’янського державного історико-культурного заповідника для учнів 10-11 класів Кам’янської ЗОШ № 1 була проведена тематична лекція "Доля єврейського населення містечка Кам’янки під час нацистської окупації”. Навчальний захід-реквієм проводила науковий співробітник історичного музею, завжди гарна й невтомна, Наталія Олегівна Пугач.

       Голокост – це не лише частина єврейської історії, це феномен історії всесвітньої й історії України в тому числі. Хоча ця проблема вивчається дуже глибоко, повністю вона не висвітлена і до цього часу. Тому дуже важливими є свідчення і спогади як тих, хто був жертвою Голокосту, так і тих, хто допомагав людям врятуватись. Саме на спогадах і свідченнях наших земляків-камянчан, які пережили той страшний час і базувалася навчально-пізнавальна розповідь.

   Про знущання над євреями у Кам’янці згадували Карпо Петренко, Леонід Кобилянський, Г.С.Портнянський, Любов Райгородська. Філіп Портнянський залишив розповідь про Кам’янське гетто і тяжкі нелюдські умови перебування в ньому (гетто розташовувалося на території сучасної райлікарні).

    Про жахіття розстрілів єврейського населення у Кам’янці та Олександрівці залишили свідчення самі його учасники, колишні поліцаї Ф.І.Цвіркун, Ф.Г.Жиленко та Д.Г.Жиленко.

   Врятуватися від смерті можна було лише переховуючись, приховуючи своє єврейство, блукаючи із села в село, живучи під чужими іменами й підробленими документами. Але поряд з тими, хто допомагав фашистам, були і ті, хто ризикуючи своїм життям і життям рідних допомагали бідним людям, що стали вигнанцями на своїй землі. Імена цих людей усі жертви Голокосту згадують з великою любовю і вдячністю. Їх євреї називають "провідниками.

     Закінчилося заняття переглядом інтерв’ю кам’янчанина, що пережив усі лихоліття Голокосту ще дитиною – М.В.Бабенка. Це інтерв’ю він дав журналістці Олені Сосновській, яка допомагала у зборі матеріалів про Голокост всесвітньо відомому режисеру Стівену Спілбергу. 

Переглядів: 732 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz