Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 18.04.2024, 05:53
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2014 » Червень » 4 » ВИСТАВКА ДО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ФЕДОРА ЖАРКА
22:09
ВИСТАВКА ДО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ФЕДОРА ЖАРКА

     4 червня цього року минає 100 років  із дня народження нашого земляка, заслуженого артиста України, бандуриста Федора Жарка. З нагоди ювілею в історичному музеї відкрита виставка, присвячена творчості славетного співака.          

   Федір Аврамович Жарко народився 1914-го року в Михайлівці. Отримав педагогічну освіту, працював учителем у селі Баришівці, поблизу Києва. Та у мріях завжди жила музика і сцена. Тому весь свій вільний час молодий учитель із задоволенням віддавав мистецтву, беручи участь у гуртках художньої самодіяльності. Постійно виступав на районних, обласних і республіканських олімпіадах  народної творчості.                                                                              

      За словами Жарка, велике враження на нього справила Українська державна капела бандуристів, і він сам захотів виступати як співак-бандурист. Самотужки освоївши цей непростий інструмент, Федір Жарко став учасником академічної капели "Думка", закінчив Київську консерваторію. З часом любов до народної пісні привела його в Державну заслужену капелу бандуристів України, якій він присвятив 28 років свого життя, гастролюючи багатьма містами колишнього Радянського Союзу. Виступав співак і з сольними концертами, в його репертуарі було близько трьохсот творів, найулюбленішими з яких були українські народні думи.   Федір Жарко був не лише виконавцем, а і збирачем та дослідником народних пісень, випустив багато платівок з народними думами у власному виконанні.    Та доля була не надто прихильною до артиста: у сталінські часи він був засуджений до 25 років таборів, 10 з яких відсидів, доки не прийшла амністія.               Та не зважаючи на тяжкі випробування, Фадір Аврамович не зрадив свій талант і повернувся до мистецтва, а 1969-го року співакові було присвоєно звання заслуженого артиста Української РСР. Уже перебуваючи на пенсії, він не полишав улюбленої справи, часто виступав з концертами-бесідами, даруючи глядачам незабутні хвилини  спілкування з прекрасним. Висока виконавська майстерність Федора Жарка ставить його в ряд з найвідомішими і найталановитішими українськими бандуристами і кобзарями, які прославили свою країну далеко за її межами. Тому й похований артист на Байковому кладовищі  у Києві, поряд з найяскравішими представниками українського народу.        

    Запрошуємо усіх, хто бажає познайомитися із творчістю нашого земляка, і тих, кому пощастило особисто знати чи чути артиста, відвідати виставку в історичному музеї.

Переглядів: 723 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz