Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 02:37
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2018 » Липень » 14 » Виставка гобеленів
19:26
Виставка гобеленів

     Теплом та затишком сповнився виставковий зал картинної галереї Кам’янського державного історико-культурного заповідника. Нині тут представлені роботи талановитої черкаської майстрині Тетяни Дмитрівни Сосуліної, яка відома як автор гобеленів. Серед багатьох майстрів Черкащини саме її можна сміливо назвати провідним фахівцем даної техніки у мистецтві.

     Т.Д. Сосуліна (1957 р.н. в дівоцтві Байда-Усенко) родом з Київщини, школярувала в Черкасах, художню освіту здобула у Санкт-Петербурзі.

      Творчість для Тетяни Дмитрівни не є чимось відокремленим від буття. Її думки, мрії, знання обов’язково знаходять відображення в певних речах. Ось уже майже сорок років майстриня викладає в Черкаській художній школі, допомагає друзям в оформленні книжок, які радо ілюструє своїми роботами. Тетяна Дмитрівна також і сама є автором есе, нарисів, новел, друкується в літературних альманахах: «Дзвін» (Львів), «Апостроф», «Спадщина Черкащини» (Черкаси), «Книжка пам’яті» (Київ). Світ побачили дві її книги: «Мрію бути»… (2008) та «Спас любові» (2014), третя – «Момент нашого життя» – готується до друку.

     Поетично-романтичний образний світ проявляється і в роботі над гобеленами, а також у ткацтві. Від початку 80-х створено понад сотню робіт, темами яких стали пори року, історичні факти та постаті (зокрема козацтво – серія «Вічне»), живописні місцини України у серії «Моя Україна» та мотиви робіт Марії Приймаченко (серія «Відродження»).

     Працюючи такий тривалий період, Тетяна Дмитрівна в кожній роботі демонструє високу майстерність, широкий діапазон образних композицій, оригінальність власного творчого дару. Гобелен, як інтер’єрна декоративна прикраса, у творчості Т. Сосуліної набуває нового звучання. В ньому поєднуються національні мотиви, оживають образи, що є частиною нашої історії, розкривається мінливий світ мисткині.

      Тетяна Дмитрівна – член Національної спілки художників України з 1992 року, вона учасник міжнародних, всеукраїнських та місцевих виставок, міжнародних бієнале та трієнале текстилю.

      Твори майстрині зберігаються у музеях України, близького і далекого зарубіжжя, приватних колекціях Сербії, Німеччини, Польщі, Кореї, Китаю, США. А роботи з персональних виставок «У пошуках гармонії душі», «Частинка любові», «Шевченкіана Тетяни Сосуліної» подорожують музеями Черкас, Києва, Львова, Кам’янки, Корсуня, Чигирина, Самбора, Коломиї, Чернівців, Херсона…

   Творчий доробок Тетяни Дмитрівни Сосуліної вражає своєю різноманітністю, майстерністю виконання, колористичною витонченістю. А ліричність та емоційний характер представлених образів співзвучні ніжній, теплій характерній фактурі гобелену.

      Запрошуємо кам’янчан оглянути виставку гобеленів Т. Сосуліної, експозиція надзвичайно запам’ятається завдяки оригінальності та високому професійному рівню представлених робіт.

 

Тетяна Джулай, старший науковий

співробітник картинної галереї

Кам’янського державного

історико-культурного заповідника

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 510 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz