Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Чт, 25.04.2024, 20:48
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2017 » Квітень » 19 » Здобутки та звершення вихованців літературної студії Кам’янського заповідника
17:39
Здобутки та звершення вихованців літературної студії Кам’янського заповідника

     У березні минулого року в Кам’янському історико-культурному заповіднику було започатковано дитячу літературну студію, яка носить ім’я нашого земляка, чудового українського поета Данила Кононенка. За минулий рік літстудійці наполегливо працювали над словом, організовували поетичні вечори та брали участь у багатьох літературних конкурсах різних рівнів.

     На день міста відбулось вже традиційне літературно-мистецьке свято «Поетична осінь у Кам’янці», у березневі дні – районний поетичний конкурс «Тарасовими шляхами», взимку представники студії взяли участь у міжнародному фестивалі «Чернетка» та конкурсі на написання прози в рамках заходу. А 17 квітня трьох вихованців літстудії було запрошено до Києва на нагородження переможців Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Ми – діти твої, Україно» ім. Данила Кононенка. Раніше Данило Андрійович опікувався цим конкурсом, який був започаткований у Криму. Поет являвся головою журі 10 років поспіль. Після відходу письменника за межу вічності його колеги по газеті «Кримська світлиця» продовжили справу нашого незабутнього земляка. Конкурс став Всеукраїнським, цьогоріч він відбувся вдванадцяте. На розгляд журі були подані твори більше як 100-а учасників у номінаціях «Поезія», «Проза», «Публіцистика».

     До складу журі конкурсу увійшли відомі та молоді українські поети і прозаїки, які обрали 20 переможців. Нагородження проходило в Театрі на Подолі. Ведучим церемонії був Олександр Польченко, відомий кримський журналіст і актор, який вимушено покинув рідний Сімферополь і сьогодні мешкає в Києві. Він надавав слово кожному члену журі, які вітали присутніх, згадували Данила Кононенка та висловлювали своє хвилювання і біль за долю Криму.

     Голова оргкомітету конкурсу головний редактор видання «Кримська світлиця» Віктор Качула зазначив: «У Криму творче життя є, воно не зупинялося ні на мить». Віктор Володимирович розповів, що гроші на проведення конкурсу редакція сайту "Кримська світлиця" збирала через добровільні внески. За рік вдалося назбирати понад 14 тисяч гривень. Нагородження переможців відбулося й завдяки підтримці мецената зі Сполучених Штатів Америки Івана Бернацького (народного артиста України, засновника Українського театру у Нью-Йорку).

Голова журі відомий український поет Василь Марсюк, редактор «Кримської світлиці Валентин Бут, кобзар із Криму Остап Кіндрачук, дитяча письменниця Наталія Осипчук та інші літератори і громадські діячі щиро вітали переможців конкурсу. Атмосфера була зворушливою, сердечною і навіть щемливою, особливо, коли у відеофрагментах перед глядачами з’являвся Данило Андрійович, звучала його поезія та пісні на слова поета.

     Відразу дві нагороди отримав Ростислав Юрик, учень Кам’янської ЗОШ №1, який посів 2 місце у номінації «Публіцистика» та 3 – у номінації «Проза». Поважні члени журі високо оцінили також твори двох юних кам’янських поетес – Дарини Бондаренко з еколого-економічного ліцею (2 місце) та Владислави Петраускас із ЗОШ №1 (3 місце). Всі призери отримали подарунки, дипломи та грошові премії.

      Та, мабуть, найцінніший подарунок Кам’янському заповіднику зробила дружина Д.А.Кононенка Ніна Миколаївна. Коли вона дізналася, що на фінал конкурсу приїдуть кам’янчани, попросила Віктора Качулу передати нам «Кобзар» Т.Шевченка, який належав Данилу Андрійовичу з 1963-го року, коли він іще проходив службу у війську. На полях книги є записи і примітки, зроблені рукою поета. Подарунок безумовно займе одне з найпочесніших місць в експозиції історичного музею, увійшовши до колекції раритетних матеріалів, присвячених поету-земляку. До того ж, найближчим часом у Кам’янському державному історико-культурному заповіднику відбудеться презентація книги спогадів про письменника, яка вийшла в Криму. Участь у ній візьмуть вихованці дитячої літературної студії, яка з гордістю носить ім’я Данила Андрійовича Кононенка.

 

Таміла Чупак,

заступник директора КДІКЗ з наукової роботи,

керівник дитячої літературної студії

ім. Данила Кононенка.

Переглядів: 830 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz