Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Сб, 20.04.2024, 07:50
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2015 » Вересень » 21 » Золота полиця романсів П.І.Чайковського
09:52
Золота полиця романсів П.І.Чайковського

    Затишні кімнати Зеленого будиночка знову наповнились чаруючими звуками незрівнянної музики П.І.Чайковського. Цього разу до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського  завітали з музичним дарунком кам’янчанам, із програмою «Золота полиця романсів», гості з Києва: співачка Євгенія Проворова,  піаніст Леонід Шаповалов та актор Дмитро Черченко  з м.Черкаси.

   Програму розпочав актор драматичного театру і кіно Дмитро Черченко, який продемонстрував глядачам міні-моно-виставу за оповіданням Ф.Горенштейна «Три зустрічі з Лермонтовим».  Як зізнався сам актор, він вперше виніс на публіку твір навдивовижу цікавого і самобутнього письменника, тому прем’єра видалась хвилюючою. Та занепокоєння виконавця було марним, адже глядачі ніби перенеслись до театру, занурившись в атмосферу лермонтовського часу і перейнявшись щирістю акторської манери самого Дмитра Черченка.

   А далі розпочалась справжня музична магія. Адже неперевершена музика  П.І.Чайковського, чудовий досконалий спів, розкішне звучання роялю, на якому колись грав великий композитор, влучні коментарі ведучого (Дмитра Черченка) тепло сердець слухачів та виконавців – усе з'єдналося в єдиному пориві.  Прекрасні романси «То было раннею весной», «Я ли в поле да не травушка была», «Кабы знала я, кабы ведала», «День ли царит» та інші публіка сприймала з одностайним захватом. Зі щемливим трепетом Євгенія Проворова виконала арію Іоанни з опери «Орлеанська діва», адже над цим твором П.Чайковський працював у Кам'янці. Щира природність, приємний тембр голосу, тепла манера виконання співачкою найскладніших творів підкорили глядацький зал. Навіть чоловічий романс «Средь шумного бала» прозвучав з особливою неповторною жіночою ніжністю. А «на біс» виконавиця подарувала кам'янчанам сцену листа Тетяни з опери П.І.Чайковського на сюжет О.С.Пушкіна «Євгеній Онєгін». Цей всесвітньовідомий твір композитор також писав у нашому місті, зізнаючись, що «образ Пушкіна витає перед ним і все тут налаштовує на поетичний лад».

       Давно старенький рояль, що у XIX столітті належав родині Давидових, не відчував такої безмежної радості, як під пальцями неймовірно майстерного піаніста Леоніда Шаповалова, який цього вечора був не просто концертмейстером, а справжнім чарівником. Його виконання «Роздуму»                 П. Чайковського  викликало шквал емоцій та оплесків.

    Наприкінці концерту Євгенія Проворова зізналась, що приїхала в Кам'янку по благословіння П.І.Чайковського. Ніхто того вечора навіть не сумнівався, що вона його отримала. А неймовірне щастя і насолода від спілкування зі справжнім мистецтвом ще довго зігріватиме серця всіх, хто того вечора завітав до Зеленого будиночка.

 

Переглядів: 586 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz