Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 19.04.2024, 22:08
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2016 » Серпень » 7 » Зустріч з Євгенією Проворовою та Леонідом Шаповаловим – то « якийсь безсмертний дотик до душі…»
19:30
Зустріч з Євгенією Проворовою та Леонідом Шаповаловим – то « якийсь безсмертний дотик до душі…»

   Прекрасний дует Євгенії Проворової  та Леоніда Шаповалова з міста Києва нещодавно знову побував у Зеленому будиночку з чудовим незабутнім  концертом.

     Якось Євгенія зателефонувала і сказала, що так вже хочеться чогось світлого,  доброго,  одним словом, чогось для душі.  Адже співачці  й акомпаніатору добре запам’ятався  теплий, зворушливий прийом любителів класичної музики  у вересні минулого року, коли вони приїжджали за благословенням концерту з творів П.І.Чайковського, присвяченого 175-річчю від дня народження композитора

  Євгенія з Леонідом познайомилися під час концертів, які  проводили для українських воїнів у зоні АТО. Й ось уже майже два роки  дует працює разом. Євгенія Проворова – сопрано,  кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики постановки голосу Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова. Леонід Шаповалов – фортепіано, лауреат Міжнародних конкурсів піаністів.   Дует, насправді,  склався  надзвичайно цікавий і гармонійний.

     Цього разу артисти привезли до Кам’янки  досить цікаву програму, яку розпочали з  безсмертного твору-молитви   «Ave Maria», своєрідного вінка прекрасних мелодій композиторів світу, сповнених  любові, добра,  тепла, щирості, ніжності, віри, надії, примирення і всепрощення, подолання скорботи і просвітління.

    Напевне, жодна молитва не надихала музикантів, починаючи  з XVI століття і до сьогодення,  як «Ave Maria». Адже образ Пресвятої  Богородиці глибоко хвилює серця людей. Вона втілює в собі образ і Прекрасної Дами – ідеалу краси і вічної жіночності лицарів всіх часів, і  помічниці матерів, і розрадниці хворих, і заступниці цілих народів,  яка дарує віру і надію на спасіння грішників.

    У виконанні дуету  прозвучало п’ять відомих і невідомих творів  «Ave Maria». Потрясаюче Євгенія Поворова виконала твори знаменитих композиторів Й.С. Баха - Шарля Гуно, П. Масканьї,   Л. Керубіні, які стали шедеврами,  та сучасних композиторів   А. Пьяццолли й  В. Гомеса, кожен  з яких відзначався чуттєвим, колоритним виконанням співачки.

   Тепло сприйняли слухачі українські пісні у виконанні Євгенії Проворової « Запливай же, роженько весела» композитора Георгія Майбороди на вірші Андрія Малишка  та « Пісню про щастя»  Ігоря Шамо на вірші Дмитра Луценка.
       Незабутнє враження справив романс «Цветок»  композитора Миколи Метнер на вірші Олександра Пушкіна.

      Особливо піднесено звучали  в Зеленому будиночку  романси П.І.Чайковського « Средь шумного бала», « Нет,  только тот, кто знал», «День ли царит», « Я ли в поле да не травушкой была», яку композитор та й сама співачка асоціювали з українською народною піснею « Чи я в лузі не калина була», в якій оспівана тяжка-гірка, безпросвітна  доля жінки.

     Євгенія робила коментарі до кожного свого твору і вони були такими ж талановитими і неперевершеними як  і її спів. Насправді Їх класичний  дует –унікальне  явище в мистецтві України. Євгенія Проворова – диво-дивне, вишукана,  шляхетна, гармонійна, щира, природна, наділена Божественним  талантом Леонід Шаповалов – віртуоз, талановитий майстер з великої літери, який  має величне творче начало, відчуває кожен нюанс виконавиці, кожну ноту композитора.

       Євгенія й Леонід гастролюють Україною, їх завжди радісно приймають в будь-якому куточку. Та й серед цих куточків є для них свої, незабутні місця, куди хочеться завжди повертатися. Саме таким місцем для артистів  стала Кам’янка, Зелений будиночок, де завжди панує високий дух поезії, неперевершеної музики,  високого романтизму.

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 542 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz