Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 09:15
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2021 » Травень » 21 » “Дім Муз” – місце сили, краси і натхнення
13:36
“Дім Муз” – місце сили, краси і натхнення

Щовесни 18 травня у великі і малі музеї, у кожен “дім Муз” приходить свято – Міжнародний день музеїв. У цей день музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято, яке з’явилося у календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийняте рішення про встановлення цього свята. З 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах світу. І не випадково, адже музеї є частиною культурного ландшафту і природного середовища, центрами життя громад. Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. А зберігачі матеріальної і духовної культури проводять велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Святкують цей день і музеї Кам’янського державного історико- культурного заповідника – літературно-меморіальний музей О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського (завідувач О.А. Мушта), історичний музей (завідувач Ю.Ю. Ляшко), картинна галерея (старший науковий співробітник Л.Г. Висоцька).

Щороку музеї заповідника відвідують десятки тисяч людей, які полишаючи їх, – ці місця сили, краси і натхнення везуть з собою найприємніші враження від побаченого і почутого з надією знову повернутися сюди, тому що фонди заповідника, його колекції мають унікальну цінність, яка з плином часу не втрачається, а навпаки зростає і буде завжди потрібна прийдешнім поколінням. Саме тому робота музеїв завжди спрямована у майбутнє. Але без справжніх наукових співробітників, залюблених у свою справу, розумних і талановитих людей, які постійно знаходяться у творчих пошуках, а також справжніх музейних служителів, музеї існувати не можуть. Вони, і тільки вони, ці люди створюють неповторну ауру музею, його затишок, красу, творчу і наукову атмосферу. Така унікальна неповторна атмосфера твориться людьми, яких колись відомий літературознавець, музеєзнавець, колекціонер І.С. Зільберштейн назвав останніми святими на Русі.

Збирачі і хранителі вічного з честю виконують свою місію зберігають минуле, творять сучасну історію і культуру та передають надбане наступним поколінням і в цьому запорука успіху і популярності музеїв. Завдяки сучасним технологіям, аудиторія музею сьогодні є значно ширшою за ту, яка переступає поріг музею, а відвідувачами чи користувачами музейних послуг є й ті, хто на відстані користується оцифрованими колекціями, мультимедійними додатками і ділиться своїми враженнями у соціальних мережах. Та все ж ніякі технології не зможуть замінити живе спілкування з раритетами, творами мистецтва, тими святими місцями, які пахнуть конваліями, улюбленими квітами всесвітньовідомого композитора Петра Чайковського, випромінюють тепло клавіш роялю, полишених дотиком його рук.

Тож висловлюємо уклінну вдячність ветеранам музейної справи, науковим співробітникам і музейним служителям усіх поколінь, прихильникам музеїв та зичимо здоров’я і добра, творчих здобутків, здійснення задумів і мрій, процвітання і вдячних відвідувачів, екскурсантів, туристів і паломників.

Галина Таран, директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника

Переглядів: 236 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz