Кам'янський державний історико-культурний заповідник
Пт, 26.04.2024, 18:37
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 86

Наші друзі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Кам'янська районна державна адміністрація Міністерство культури України Управління культури Черкаської ОДА
Кам'янка 
Головна » 2020 » Травень » 27 » До 25-річчя історичного музею
14:03
До 25-річчя історичного музею

Перлина рідного краю
(Частина ІІ. Колектив)

У липні 1995 року згідно з Постановою КМ України історичний музей увійшов до складу Кам’янського державного історико-культурного заповідника, створеного на базі літературно-меморіального музею О.С. Пушкіна і П.І.Чайковського. Так розпочався наступний етап його розвитку. 
З 1 січня 1996 року музей очолив Юрій Юрійович Ляшко. Його внесок у розбудову музейної справи досить вагомий. Він – справжній історик, археолог за покликом серця, бере активну участь у роботі археологічних експедицій на території Черкаської області. Саме Ю.Ю.Ляшко став автором експозицій в музеї, які розповідають про археологію краю, історію XIV-ХХ ст, про Визвольні змагань 1917-1922 років, про Другу Світову війну. Вибудувана ним експозиція є однією з найкращих в Україні. За час роботи в музеї ним була зібрана велика колекція музейних предметів, серед якої лише відділ археології налічує 1550 одиниць збереження. Коло його досліджень далеко виходить за межі цих тем. Він –авторитетний науковець серед колег, його дослідження і відкриття зафіксовані у поважних наукових виданнях. Його творчу дослідницьку працю була високо оцінена ОДА. Ю.Ю. Ляшко отримав ювілейну відзнаку «Холодний Яр».
Старший науковий співробітник музею Н.О.Пугач прийшла працювати в музей з 1 жовтня 1995 року, незакінчивши денне навчання Черкаського державного педагогічного університет, адже В.В.Бабенко так їй прорекламував роботу музейного наукового співробітника, що Наталія Олегівна перевелася на заочне навчання філологічного факультету «українська мова і література та народознавство». Головне, що В.В.Бабенко не помилився, та й Наталія вже не уявляє себе поза музеєм. Вона справжній науковець, хороший грамотний філолог і етнограф, учасник камерного ансамблю заповідника, який є його окрасою.Коло її досліджень – «Етнографічні особливості Притясминщини», «Деякі аспекти життя українських остарбайтерів у Німеччині в роки Другої світової війни», «Доля єврейського населення містечка Кам’янки під нацистської окупації», займається вивченням життя і творчості відомих кам’янчан та жителів району. Вона створила експозицію музейних залів, присвячених етнографії, а також колективізації, індустріалізації, розкуркуленню та Голодомору 1932-1933 рр. на території Кам’янського району у співавторстві з Л.Г. Висоцькою.
Лариса Григорівна Висоцька працює науковим співробітником в музеї з 3 січня 1997 року. Вона також справжній науковець. Досліджує теми «Кам’янка колись і тепер», «Голодомор 1932-1933 рр. на території Кам’янського району», «Відомі діячі освіти, науки та культури Кам’янського району», «Партизанський та підпільний рух на території краю в роки Другої світової війни» та ін. Нині Лариса Григорівна – старший науковий співробітник картинної галереї. Як уже згадувалося,створила в співавторстві з Н.О Пугач експозицію залу етнографії та експозицію, присвячену колективізації, індустріалізації, розкуркуленню, репресіям та Голодомору 1932-1933 рр.
У Наталії з Ларисою дуже гарний тандем. Різні за складом характеру, вони гармонійно доповнюють одна одну. Обоє залюблені у свою справу, постійно знаходяться у пошуку. Кожен має свої дослідження, теми яких надзвичайно складні, які вони пропускають через свою душу і серце. Саме тому дослідження вирізняються глибиною, ґрунтовністю і професіоналізмом. Радує своїми знаннями, залюбленістю у музейну справу науковець Тамара Федорівна Бровко. 
Багато цікавих екскурсій по історичному музею проводить науковий співробітник наукового відділу охорони пам’яток історії і культури Алла Павлівна Єфремцева. Щиру вдячність висловлюємо і колишньому старшому науковому співробітнику картинної галереї Тетяні Володимирівні Джулай, яка впродовж 25 років не лише влаштовувала цікаві, неповторні виставки митців, а й проводила захопливі екскурсії по експозиції історичного музею.
Добрим словом хочеться згадати колишніх працівників музею: доглядачів Людмилу Слабенко, Наталію Салій, Ольгу Грабову, наукового співробітника Мирославу Бабенко. Були в колективі люди – славна охорона в особах В.Д. Поліщука, Г.В.Новоселецької, М.К. Баклажової, В.П. Опенька, М.І. Бондаренка, О.М. Кодоли, які не лише зберігали цінності, але й тримали впродовж багатьох років у зразковому порядку територію музею.
Сьогодні ж, щойно переступивши поріг, гості музею, відчувають тепло і затишок, якусь неповторну доброзичливу ауру завдяки берегиням С.О.Овсієнко, О.М.Ляшко, Т.І.Голуб, Г.О. Туренко. Саме вони своїми дбайливими руками створюють затишок, тримають музей і його територію в доброму стані. Приходять на допомогу у будь-якій ситуації. Всі вони творчі люди. С.О. Овсієнко – захоплюється фотографією. Зняті нею фото різних заходів заповідника надзвичайно цікаві і можуть стати в один ряд зі знімками професіоналів. Ольга Миколаївна Ляшко має золоті руки. Вона чудова майстриня, немає такого, щоб вона не могла зробити. Після виставки Марії Приймаченко з’явилася вишивка за темою художниці, після виставки ляльок – ляльки, після рушників – рушники. Вона завждиможедатимудрупораду з будь-якогопитання.
Тетяна Іванівна Голуб – керівник камерного ансамблю, який є душею заповідника. Крім безмежної любові до музики, вона шиє, виконує найвитонченішу, ювелірну роботу. Мудрий наставник і порадник для молоді.
Г.О.Туренко тримає чистоту і порядок, безмежно закохана у квіти. Під її керівництвом розбиті клумби, які милують око містян і наших відвідувачів.
Саме такий колектив, справжніх патріотів працює в музеїі є золотим фондом заповідника, запорукою успіху і майбутнього нашої держави.
Хочеться висловити щиру вдячність міському голові В.І. Тірону за співпрацю, реалізацію цікавих проектів, спрямованих на розвиток туризму, чистоту й ошатність нашого міста, яку завжди відмічають туристи і гості Кам’янки. Безмежна вдячність колишньому депутату Черкаської обласної ради О.В. Вєтрову.Як депутат, Олександр Васильович Вєтров спрямував значні кошти для реекспозиції музею. 75 тис. грн. були використані в 2007 р. на закупівлю вітрин, музейного обладнання та експонатів. 
У 2019 році, завдяки справжнім патріотам заповідника, рідного міста С.П. Воронову, Т.П. Чупак, О. А. Мушті, був реалізований Всеукраїнський проект «Кам’янська земля – край славетних героїв». Незабутнімстав симпозіум скульпторів, пленер художників, в результаті яких з’явився сквер Героїв України біля історичного музею, а фонди заповідника поповнилися справжніми шедеврами образотворчого мистецтва.
Уклінна вдячність спонсорам і меценатам С.П. Воронову, О.Г. Василенку, О.Б. Темному, В.Т. Вересу, І.Г. Кивгилі, Л.М. Тетьорі, С.Довгошеї та багатьом іншим, без підтримки яких не можливий повноцінний розвиток музею.

Всі фото за посиланням - https://www.facebook.com/Kamyanka.Zapovidnuk/posts/2963176183735826?__tn__=K-R

 

Галина Таран, директор 
Кам’янського державного
історико-культурного заповідника

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 199 | Додав: zapovidnuk1995 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Кам'янський ДІКЗ © 2024
Конструктор сайтів - uCoz